Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Κερκόπορτα για επιχειρηματικά ΑΕΙ;

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη

Δεν υπάρχει πρόταση για ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος ξένων γλωσσών στην Κομοτηνή για αλλοδαπούς φοιτητές και με ετήσια δίδακτρα 12.000 ευρώ, είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, αλλά εξετάζεται η ίδρυση «διεθνούς πανεπιστημίου» στη Θεσσαλονίκη για φοιτητές χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης.

Ο υπουργός είπε ότι την πρωτοβουλία για το «διεθνές πανεπιστήμιο» την έχουν τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και Θράκης και ισχυρίστηκε ότι δε θα θιγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα διδάκτρων στις ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα και είπε ότι οι αλλοδαποί φοιτητές πλην Ευρωπαϊκής Ενωσης καταβάλουν δίδακτρα εδώ και δεκαετίες, με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης παρατήρησε ότι την πληροφορία για την ίδρυση σχολής στην Κομοτηνή με δίδακτρα την κουβέντιασε με ανθρώπους που είναι κοντά στους συντάκτες της πρότασης και οι οποίοι δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ήδη συγκροτημένη πρόταση. Τόνισε ότι δέχεται τις εξηγήσεις του υπουργού και εξέφρασε την ελπίδα να μη γίνει αυτό το τμήμα.

Ωστόσο για το «διεθνές πανεπιστήμιο» στη Θεσσαλονίκη είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί η λειτουργία του, με ποια κριτήρια και ποια κίνητρα... «Ισως μέσω και αυτού του διεθνούς πανεπιστημίου να εισβάλει μια αντίληψη ότι μπορούμε να έχουμε δίπλα στα δικά μας πανεπιστήμια και άλλα, τα οποία θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κίνητρα. Πρέπει να το δείτε γιατί οι πόρτες είναι πολλές, όπως η περίφημη κερκόπορτα και μπορεί αυτή η αντίληψη να εισβάλει από αλλού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ