Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ (ΟΑΕΕ)
«Για το καλό τους» επιβαρύνονται οι ΕΒΕ

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποποιηθεί των ευθυνών της διοίκησης για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική

Το ρόλο του απολογητή αλλά και υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής ανέλαβε ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κ. Κόντος. Με εκτενές σημείωμά του, που απευθύνεται προς την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), τα Επιμελητήρια και τις άλλες επαγγελματικές Οργανώσεις των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ επιχειρεί να απαντήσει στις έντονες διαμαρτυρίες τους για την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό και να συγκαλύψει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ... αντεπιτιθέμενος αναφέρεται σε «αδικαιολόγητες επικρίσεις» ακόμη και σε «συκοφαντίες» για μια σειρά θέματα που έχουν καταλογιστεί ευθύνες για το χειρισμό τους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διοίκηση του Ταμείου.

Αρχικά προσπαθεί να δικαιολογήσει την καθιέρωση της Η' ασφαλιστικής κατηγορίας ως υποχρεωτικής, που σαν συνέπεια έχει την αύξηση των εισφορών για περισσότερους από 180 χιλιάδες ασφαλισμένους. Ισχυρίζεται ότι έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη ξεφεύγοντας από την ανταποδοτικότητα. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να μεταταχθούν οικειοθελώς σε προαιρετικές κατηγορίες. Επιπροσθέτως, 150 χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν μπορούν ήδη να πληρώσουν τις εισφορές τους και χρωστούν περίπου 140 δισ. δραχμές στο Ταμείο. Ο ίδιος ο διοικητής αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ο κλάδος μεγάλα προβλήματα!

Την πολλαπλάσια από τον πληθωρισμό αύξηση των εισφορών για το 2003 κατά 8% και την αύξηση των συντάξεων μόνο κατά 3%, τη δικαιολογεί με το επιχείρημα ότι το Ταμείο εισπράττει εισφορές για 12 μήνες και πληρώνει 14 συντάξεις, ωστόσο οι ασφαλισμένοι είναι 540 χιλιάδες και οι συνταξιούχοι μόνο 170 χιλιάδες. Είναι όμως πιο εύκολο να μετακυλίονται στους ασφαλισμένους τα κενά που δημιουργούνται από την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική και από τη διαρκώς συρρικνούμενη κρατική επιχορήγηση. Αυτός είναι και ο προσανατολισμός της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου που στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές.

Οσο για τον υπολογισμό των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο (περιορίζονται στα 91 δισ. δραχμές αντί των 134 δισ. δραχμών που είναι κανονικά μέχρι και το 2001), ο Κ. Κόντος διαμαρτύρεται με τη σειρά του - για τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε η διοίκηση του Ταμείου - υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση υπολόγισε το ποσό με βάση τις εισφορές που εισπράχθηκαν από το Ταμείο και όχι τον αριθμό των ασφαλισμένων και ότι δεν ευθύνεται το ΔΣ γι' αυτό. Το γεγονός όμως είναι ότι η διοίκηση αποδέχτηκε τον υπολογισμό της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ