Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ερχονται νέα κυβερνητικά πλήγματα

Να κόψουν μεγάλες ποσότητες επιδοτούμενου ελαιολάδου μεθοδεύουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει στους ελαιοπαραγωγούς η ακολουθούμενη πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Η παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2002/2003 είναι πολύ μεγαλύτερη από το «πενιχρό» πλαφόν των 419.000 τόνων και ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μελετούν πώς θα γίνει του... βαμβακιού, στο λάδι. Δηλαδή, πώς θα κοπούν πραγματικές ποσότητες παραγόμενου ελαιολάδου και πώς δε θα επιδοτηθούν, για να προκύψει μια εικονική ψευτοπροκαταβολή της επιδότησης το ερχόμενο φθινόπωρο και γενικώς μια εικονική επιδότηση. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη από τα τέλη Φλεβάρη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε εγκύκλιο, η οποία ορίζει ούτε πολύ ούτε λίγο πως θα επιδοτούνται μόνο οι ποσότητες που θα πωλούνται με τιμολόγια θεωρημένα από τις εφορίες. Από κοντά δεν αποκλείεται να ξαναεπιβληθούν οι ζώνες απόδοσης ή με άλλα λόγια «πλαφόν» επιδοτούμενων κιλών ανά περιοχή και ανά δέντρο. Αυτό είχε ξαναγίνει για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2000/2001.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι η τρέχουσα παραγωγή λαδιού θα ξεπεράσει κατά 200.000 τόνους περίπου το πλαφόν των 419.000 τόνων. Ηδη γίνεται λόγος, από παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον τομέα ελαιολάδου, πως οι ποσότητες που έχουν δηλωθεί από τα ελαιοτριβεία στο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχονται σε 618.000 τόνους. Κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εκθλιβή ελιών σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από την άλλη το υπουργείο Γεωργίας έχει στείλει προεκτίμηση της παραγωγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, 440.000 τόνους, ενώ ήδη γνώριζε ότι η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη. Βέβαια, η τελική εκτίμηση, με βάση την οποία θα υπολογιστεί η προκαταβολή της επιδότησης, θα σταλεί στην ΕΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Αυτό θα γίνει, αφού κατατεθούν πρώτα οι αιτήσεις των ελαιοπαραγωγών για τις επιδοτούμενες ποσότητες, μέχρι τα μέσα Ιούνη.

Το θέμα όμως είναι αν θα ληφθούν υπόψη οι αιτούμενες ποσότητες επιδότησης των ελαιοπαραγωγών με βάση τις λεγόμενες ΑΠΥ (Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών από τα ελαιοτριβεία) ή οι «μάγειροι» του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσουν ό,τι νούμερο βολεύει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης;.. Αν ισχύσει το δεύτερο, δεν αποκλείεται κατά τον Οκτώβρη, Νοέμβρη οι ελαιοπαραγωγοί να τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες! Από την άλλη, ήδη άρχισαν να γίνονται αναφορές από πλευράς παραγόντων του κυβερνητικού μηχανισμού περί αέρα και πανωγραψιμάτων, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί προκαταβολικό άλλοθι, για τις νέες κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Ομως, σε τελική ανάλυση αν μπήκε αέρας και έγιναν πανωγραψίματα, πού ήταν τα μέτρα αποτροπής και ελέγχου που έλαβε η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Μη μας πουν ότι δεν μπορούν να καταπολεμηθούν τέτοια φαινόμενα...

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι ελαιοπαραγωγοί θα δεχτούν άλλο ένα πλήγμα στο εισόδημά τους. Ηδη οι τιμές στο λάδι έχουν κατρακυλήσει στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα, με κερδοσκοπική πρόφαση των εμποροβιομηχάνων τη δακοπροσβολή μέρους της παραγωγής. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, όσοι ελαιοπαραγωγοί ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει με την επιδότηση, θα γελαστούν οικτρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ