Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δεν είμαστε φερέφωνα των Αμερικανών

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

«Είμαστε συντάκτες στο δίκιο των λαών. Δεν είμαστε φερέφωνα των Αμερικανών» με το σύνθημα αυτό δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη βρετανική και στην αμερικάνικη πρεσβεία στα πλαίσια της δίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει για χτες η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ).

Κρατώντας πανό και πλακάτ, εργαζόμενοι στον Τύπο συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ενωσης για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και τεχνικών στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη». Παράλληλα μοίραζαν στους περαστικούς την έκτακτη έκδοση φύλλου της εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ «Αδέσμευτη γνώμη» με ντοκουμέντα αντιπολεμικού χαρακτήρα.

«50 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» και «Μπους, Μπλερ, Αθνάρ και Μπερλουσκόνι. Είσαστε όλοι δολοφόνοι» είναι τα συνθήματα που φώναζαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, τα οποία δυνάμωσαν όταν έφτασαν έξω από τη βρετανική και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη μνήμη των δημοσιογράφων και των τεχνικών που έχασαν τη ζωή τους στον άδικο πόλεμο στο Ιράκ, έγινε ενός λεπτού σιγή έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ οι τεχνικοί των τηλεοπτικών σταθμών και οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν μπροστά στην πρεσβεία και κάλυπταν την πορεία κατέβασαν συμβολικά τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές για ένα λεπτό. Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας και στις δύο πρεσβείες.

Στην αμερικάνικη πρεσβεία δεν επέτρεψαν να περάσει σαν μέλος της αντιπροσωπείας ο πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων Νίκος Καραντηνός και κατόπιν τούτου, σύσσωμη η αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων αποχώρησε.

Στο ψήφισμά της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι «η απροκάλυπτη και εγκληματική επίθεση των Αμερικανοβρετανών εισβολέων κατά δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στο καθήκον των δημοσιογράφων και το δικαίωμα όλων των πολιτών για ενημέρωση». Και συμπληρώνει: «Οι οβίδες που χτύπησαν το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" και προκάλεσαν το θάνατο συναδέλφων μας στόχευαν στην εξόντωση και τρομοκράτηση των δημοσιογράφων, στην επιβολή της σιωπής των δημοσιογράφων που υπηρετούν την αλήθεια με κάθε τίμημα».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που έγινε 12 με 2 το μεσημέρι δε μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κωφεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί (2004-10-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον κοινό αγώνα οι εργαζόμενοι στον Τύπο (2004-07-07 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στον Τύπο (2003-04-10 00:00:00.0)
Για αντικειμενική ενημέρωση και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (2001-04-06 00:00:00.0)
Συναντίληψη ΕΣΗΕΑ και ΕΙΝΑΠ (1997-07-09 00:00:00.0)
Με το "έτσι θέλω" του Παπαντωνίου (1997-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ