Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Υποπτη» η Συρία και για τον Γούλφοβιτς
  • Να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο η Συρία και το Ιράν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ζητά ο Βρετανός ΥΠΕΞ
  • Στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία τείνει να γίνει το αγαπημένο θέμα των Αμερικανών αξιωματούχων, και ιδιαίτερα των επιτελών του αμερικανικού Πενταγώνου. Μετά τις αλλεπάλληλες ξεκάθαρες απειλές του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος, την Τετάρτη, υπονόησε ότι ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, ήρθε η σειρά, χτες, του υφυπουργού του.

Ο Πολ Γούλφοβιτς, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, υποστήριξε ότι η «συμπεριφορά της Συρίας» είναι κακή και ότι η Ουάσιγκτον «της υπενθυμίζει πως αν συνεχίσει έτσι θα πρέπει να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική προς μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, σε εγκληματίες πολέμου και έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράκ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει η ελπίδα οι Σύροι να αλλάξουν στάση» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή κατέληξε: «Το Πεντάγωνο δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα, γιατί αυτό, άλλωστε, είναι θέμα που εναπόκειται στον Πρόεδρο και στο Κογκρέσο».

Στη Συρία αναφέρθηκε, χτες, όμως, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος απέφυγε να υιοθετήσει πλήρως τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Δαμασκού αλλά δεν παρέλειψε να τις θίξει. «Ελπίζουμε η Συρία να μην προχωρά σε αντιπαραγωγικές ενέργειες, βοηθώντας το ιρακινό καθεστώς, και να συνεργαστεί με τον ιρακινό λαό και τις δυνάμεις του συνασπισμού μας». Ο Στρο κάλεσε τη Συρία και το Ιράν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ διότι «τώρα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν» και εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με τις δύο αυτές χώρες. Οπως έγινε γνωστό, στη Δαμασκό θα μεταβεί, εντός των ημερών, για διαβουλεύσεις ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιεν, ο οποίος πιθανώς θα επισκεφτεί και το Ιράν.

Στη συριακή πρωτεύουσα, όμως, βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΞ, Φαρούκ Αλ Σάραα. Μετά τη συνάντηση, ο Μορατίνος δήλωσε ότι «η ΕΕ και η Συρία συμφωνούν πως ο ιρακινός λαός πρέπει να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό μέλλον με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και το θεμελιώδη κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ».

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ, η συριακή ηγεσία υποστηρίζει: «Σε αυτές τις επικίνδυνες εποχές, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στις προσπάθειές της για τερματισμό της κατοχής και επούλωση των τραυμάτων της καταστροφικής κατάστασης που προέκυψε από την αμερικανο-βρετανική επίθεση για τον ιρακινό λαό, ο οποίος θα πρέπει ελεύθερος να επιλέξει το μέλλον του. Η Συρία δεσμεύεται να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ