Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποστομωτική απάντηση

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών σε υβριστικό σχόλιο

Απάντηση στο απαράδεκτο σχόλιο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, στα χτεσινά «Νέα», με το οποίο κατακεραυνώνει την ορθότατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) να ματαιώσει την ανακήρυξη της Αγγλίας ως «τιμώμενης χώρας» στη Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, έδωσε χτες, με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒΑ.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι ο συγγραφέας βλέπει μόνο ένα «"φιλοπόλεμο παραλογισμό που εξαπλώνεται σαν επιδημία στον πλανήτη", αλλά τον ίδιο τον πόλεμο στο Ιράκ, ή δεν τον έχει δει ακόμα καθαρά ή τον φαντάζεται όχι σαν κάτι συγκεκριμένο, βάρβαρο και αποκρουστικό, αλλά απλώς σαν μέρος μιας "επιδημίας" που "το μόνο όπλο με το οποίο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε είναι ο πολιτιστικός διάλογος", δηλαδή κόσμια, με ένα site στο διαδίκτυο, με αλληλογραφία, με συνέδρια, σεμινάρια κλπ. Τον ενοχλούν οι πιο πρακτικές διαμαρτυρίες, οι μεγάλες θορυβώδεις διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί των βάσεων και τα κόκκινα αβγά στις πρεσβείες! ΄Η μήπως τον ενοχλεί η λαϊκή συμμετοχή για την αποδοκιμασία και ανατροπή αυτής της πολιτικής ή τον φοβίζει η συμμετοχή των λαών σ' αυτές τις διαμαρτυρίες;».

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Β. Θεοδωρόπουλου ότι ο ΣΕΒΑ θα διαμαρτυρόταν αν οι εκδότες άλλης χώρας ματαίωναν αντίστοιχη συμμετοχή της Ελλάδας, ο σύλλογος σημειώνει: «Για τον κ. Θεοδωρόπουλο, αυτή η φρικτή εισβολή, αιματοχυσία και διάλυση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού ιστού μιας ανεξάρτητης ιστορικής χώρας, συν όλα τ' άλλα, θεωρείται απλώς "κάποια ενέργεια" ανάξια σοβαρών αντιδράσεων! Παραλείπει δε να αναφερθεί ο συγγραφέας στη διαμαρτυρία του ΣΕΒΑ για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, αλλά και το μήνυμα αλληλεγγύης προς τους εκδότες και συγγραφείς της Μ. Βρετανίας που αντιστέκονται στο μιλιταρισμό!».

Τέλος, ο ΣΕΒΑ θεωρεί ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν διανοούμενοι «που και βλέπουν και ακούν και αισθάνονται» και μιλούν για φασισμό, νεοαποικιοκρατία και ιμπεριαλισμό, οι οποίοι κατά τον Β. Θεοδωρόπουλο «θυμίζουν αριστερίστικο συνδικαλισμό περασμένων δεκαετιών! Συγχαρητήρια στον "digital" συγγραφέα!», καταλήγει στην απάντησή του ο ΣΕΒΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ