Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παίρνουν μέτρα ενόψει πιθανής ανάφλεξης...
  • Προληπτικά μέτρα εξετάζει η Μόσχα για την προστασία των συνόρων με τη ΛΔ Κορέας
  • Ρωσο - ιαπωνική συνεργασία «ασφαλείας» με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης
  • Πολεμική φρεγάτα - «στελθ» με συστήματα κατασκοπίας αποστέλλει η Σεούλ...

ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Η επικίνδυνη αύξηση της «θερμοκρασίας» στην Κορεατική Χερσόνησο (που εντείνεται κάθε τόσο απ' τις απειλές των ΗΠΑ) αντανακλάστηκε χτες στην απόφαση της Μόσχας να επεξεργαστεί σχέδιο «προληπτικών μέτρων» για την προστασία του πληθυσμού των ρωσικών εδαφών που γειτνιάζουν με το έδαφος της ΛΔ Κορέας!

«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο οξύνεται αγγίζοντας το σημείο μιας ανεξέλεγκτης αντίδρασης. Γιατί να το κρύψουμε; Πρέπει να σκεφθούμε προληπτικά μέτρα, για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας που κατοικεί στις περιοχές που μεθορεύουν με τη ΛΔ Κορέας», δήλωνε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Λοσιούκοφ.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ανακοίνωνε στο Τόκιο (μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι...) πως Μόσχα και Τόκιο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και με άλλες χώρες της περιοχής (Κίνα, Ν. Κορέα) για την ειρηνική επίλυση της κρίσης ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας... Ο δε Κοϊζούμι δήλωσε: «Η συνεργασία ανάμεσα σε Ιαπωνία και Ρωσία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας ήταν έως σήμερα σχεδόν ασύλληπτη... αλλά έχει καταστεί πραγματική!»

Η ξεκάθαρη διάθεση της Ουάσιγκτον να ανοίξει και άλλα μέτωπα πολέμου προβλημάτιζε χτες ανάλογα και τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Καμπότζης, Ταϊλάνδης και Μαλαισίας στην Πνομ Πενχ...

Παράλληλα, η -μάλλον έκδηλα νευρική- κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Ρο Μου έθετε χτες σε διατεταγμένη υπηρεσία κατασκοπίας τη -νέου τύπου- πολεμική φρεγάτα «Moonmu King». Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με συστήματα «τύφλωσης» των εχθρικών ραντάρ, διαθέτει συστήματα υποκλοπής ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών και πυραύλους θαλάσσης και καταστροφής υποβρυχίων. Στην τελετή παρουσίασης της φρεγάτας στο νότιο επίνειο Ουλσάν, ο πρόεδρος Ρο Μου Γιουν δήλωνε: «Η φρεγάτα συμβολίζει τη νέα αμυντική τεχνολογία της Ν. Κορέας και τη θέλησή της για ανεξάρτητη άμυνα»...

Την ίδια ώρα, ο απόηχος των όσων διαδραματίστηκαν και συντελούνται στο Ιράκ καταφτάνει στα «πολύ προσεχτικά» αυτιά της ΛΔ Κορέας. Είναι ενδεικτική η δήλωση του δεύτερου τη τάξει στη διπλωματική αποστολή της Πιονγιάνγκ στα Ηνωμένα Εθνη, Χαν Σονγκ-ριόλ πως «το αποτέλεσμα του πολέμου στο Ιράκ δίνει στη ΛΔ Κορέας αποφασιστικότητα και θέληση, για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της κατά των πιθανών αμερικανικών επιθέσεων». Κάτι ανάλογο υπογράμμιζε η προχτεσινή δημόσια εμφάνιση (η πρώτη μετά από πενήντα μέρες...) του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Β σε αεροπορική στρατιωτική βάση της ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ