Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κατάληψη και στην Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Αναβρασμό σε όλες τις ναυτικές Ακαδημίες (ΑΕΝ) της χώρας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο υποβαθμίζει τη ναυτική εκπαίδευση και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών. Μετά την απόφαση των σπουδαστών της Ακαδημίας Ασπροπύργου να καταλάβουν τη σχολή, προχτές το μεσημέρι αποφάσισαν κατάληψη και οι σπουδαστές της Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Ενώ έπεται συνέχεια καθώς παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται από τους σπουδαστικούς Συλλόγους των Ακαδημιών στις Οινούσσες, Σύρου και Κρήτης.

Η κατάληψη της Σχολής Θεσσαλονίκης ήταν απόφαση μιας από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών που έχουν γίνει στη σχολή και στην οποία παραβρέθηκε και ο συνάδελφός τους πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας. Ο σπουδαστικός Σύλλογος της ΑΕΝ Θεσσαλονίκης σε επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, παραθέτοντας το διεκδικητικό του πλαίσιο, απαίτησε και πέτυχε την Δευτέρα να γίνει συνάντηση με τον Γ. Ανωμερίτη, στην οποία θα συμμετέχουν οι σπουδαστικοί Σύλλογοι όλων των σχολών. Η συνάντηση, ύστερα από τη θετική απάντηση του υπουργού, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, η ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Στη σχετική τους επιστολή οι σπουδαστές Θεσσαλονίκης αφού γνωστοποιούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, την οποία πήραν «επειδή, όπως αναφέρουν, τα αιτήματα που τέθηκαν στον υπουργό και δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει δεν έγιναν», στη συνέχεια καταθέτουν τα αιτήματά που είναι: «Αποκλειστικά δημόσια, ενιαία δωρεάν Παιδεία στην οποία θα είναι ενταγμένη και η ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΑΕΝ. Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών όσον αφορά στα συγγράμματα, στην υλικοτεχνική υποδομή και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Την αναγνώριση, την ισοτιμία και την κατοχύρωση των διπλωμάτων μας στη θάλασσα και στη στεριά». Αυτά τα αιτήματα θα αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» της συνάντησης της Δευτέρας.

Ανακοίνωση προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ εξέδωσε και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας των σπουδαστών Ασπροπύργου, επισημαίνοντας: «Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας και των συμμάχων τους σκορπούν το θάνατο στο λαό του Ιράκ ένας άλλος πόλεμος έχει ξεσπάσει ενάντια στα ναυτεργατικά και λαϊκά δικαιώματα». Τονίζει ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως«υπηρέτη των εφοπλιστικών συμφερόντων», χτυπάει ευθέως τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη ναυτική εκπαίδευση, περικόπτει αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών συμβουλίων των ΑΕΝ. Η ΠΣΚ υπογραμμίζει ότι οι σπουδαστές απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση για όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών, κατάργηση της στρατοκρατίας και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ