Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Καλεί να διαδηλώσουμε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Με... λυμένα φρένα στον κατήφορο η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ

Να συμμετέχουν σε κινητοποίηση που να στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ καλεί τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση)!!! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος (στη συνέντευξη Τύπου και στην ολομέλεια που ακολούθησε) αλλά και οι επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλης και της Αυτόνομης Παρέμβασης, Α. Καλύβης, κάλεσαν τους εργαζόμενους στις 16 Απρίλη - όταν και επικυρώνεται η διεύρυνση της ΕΕ - να συμμετέχουν σε τετράωρη στάση εργασίας (11-3) σαν μια κινητοποίηση υπέρ αυτής της διεύρυνσης.

Στο κείμενο της συνέντευξης Τύπου επισημαίνεται ότι την ημέρα αυτή η εργατική τάξη πρέπει «να βροντοφωνάξει όχι κατά της διεύρυνσης...» και πιο κάτω ότι «προσβλέπουν σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση». Δηλαδή, καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν την επέκταση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ομως, έβαλαν και όρους. Διευκρίνισαν δηλαδή ότι θέλουν μια ισχυρή ΕΕ με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Με άλλα λόγια, ενίσχυση του ρόλου των ευρωιμπεριαλιστών έναντι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ανάλογο περιεχόμενο προτίθενται να δώσουν και στη φιέστα που διοργανώνουν για την Πρωτομαγιά.

Ακόμα, συγκάλυψαν τις ευθύνες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ. Στο κείμενο της συνέντευξης ισχυρίζονται ότι η ΕΕ «αν και ήθελε, αν και αποτόλμησε ισχνές προσπάθειες, δεν κατάφερε να αποτρέψει τον πόλεμο και βεβαίως να διασώσει το εναπομείναν κύρος του ΟΗΕ». Μάλιστα, ένα στέλεχος της ΠΑΣΚΕ είπε στην ολομέλεια ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ίσως το καλύτερο που μπορούσε να κάνει σε επίπεδο ΕΕ και αυτό είναι προς τιμήν της!!! Λες και η Σούδα ανήκει σε άλλο κράτος. Λες και δε γνωρίζουν οι πάντες ότι το ΠΑΣΟΚ τραβάει υπερωρίες στη Σούδα για να φορτώνονται έγκαιρα οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν το Ιράκ.

Η παράταξη της ΔΑΣ κατήγγειλε το γεγονός αυτό. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι «μέσα από το πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία υπονομεύει τη μορφή πάλης. Λέτε, τόνισε, στους εργαζόμενους να απεργήσουν γιατί είναι ανεπιθύμητος ο Μπλερ, ο Αθνάρ και κάποιοι άλλοι. Δηλαδή, οι υπόλοιποι της ΕΕ είναι ειρηνόφιλοι; Ποια ήταν η στάση της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν; Ο Σημίτης που συνέδραμε σε αυτό τον πόλεμο είναι επιθυμητός; Ουσιαστικά, λέτε "είμαστε κατά των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και υπέρ των Γαλλογερμανών". Ειδικά για το ζήτημα της διεύρυνσης σημείωσε ότι μέσα από αυτή θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα δημιουργηθούν νέες σφαίρες επιρροής που θα οξύνουν τον ανταγωνισμό και υπογράμμισε ότι οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις είναι κίνδυνος - θάνατος για την εργατική τάξη και γι' αυτό, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί». «Το ΠΑΜΕ -κατέληξε- καλεί τους εργαζόμενους στις 16 Απρίλη να προβάλλουν τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακόμα, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν για τη φιέστα που θέλει να οργανώσει η ΓΣΕΕ την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο κεντρικές λογικές. Η λογική που πρεσβεύουμε εμείς, της ταξικής σύγκρουσης και η λογική της σοσιαλδημοκρατίας, που αυτή την περίοδο εμφανίζεται μέσα από διάφορα φόρα και η οποία θέλει να πείσει ότι το κίνημα αναπτύσσεται πέρα και έξω από τα κόμματα και τα συνδικάτα. Οτι δεν έχει σχέση με τους αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη. Αλλοι, συνέχισε, θέλουν τον εκσυγχρονισμό της ΕΕ και άλλοι την ανατροπή της. Εμείς, είπε, παλεύουμε να ενώσουμε τους εργάτες σε μια ταξική λογική, στη γραμμή της σύγκρουσης και της ρήξης με αυτή την πολιτική. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει το ΠΑΜΕ, που ενώνει τους εργαζόμενους στη βάση των ταξικών τους συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ