Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στην Κέρκυρα

Περιοδεία σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Προσκλητήριο να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις 12 και 13 Μάη στην Κέρκυρα, όπου θα γίνει η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας, κάλεσε χτες τους αγρότες της Πρέβεζας ο Γ. Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία του στον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας.

Εν όψει της κινητοποίησης στην Κέρκυρα, η ΠΑΣΥ έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών σε όλη τη χώρα. Κοινή διαπίστωση, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έγινε στο χώρο του Συνεταιρισμού, αποτελεί το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό και οι τιμές, στις οποίες οι παραγωγοί πουλάνε τα προϊόντα τους χαμηλές σε σχέση και με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές με τις οποίες πουλιούνται στον καταναλωτή. Πρόβλημα σοβαρό, επίσης, για τους Πρεβεζιάνους παραγωγούς αποτελούν οι λαθραίες εισαγωγές τομάτας ή άλλων κηπευτικών από την Τουρκία, την Ιταλία ή την Αίγυπτο, οι οποίες όπως τόνισαν γίνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων. Πρόσθετα προβλήματα, παράλληλα, δημιουργεί η παντελής έλλειψη υποδομών σε συγκοινωνίες, όπως π.χ. σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό με σύγχρονες εγκαταστάσεις που να επιτρέπουν την ασφαλή και υγιεινή μεταφορά των προϊόντων. Εξαιτίας και αυτού του παράγοντα, όπως τόνισαν οι παραγωγοί, μεγάλες ποσότητες που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από άλλες αγορές μένουν αδιάθετες.

Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε πως η πατρίδα μας έχει όλες εκείνες τις εδαφολογικές και κλιματολογικές προϋποθέσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, καλλιεργητές και επιστήμονες, που θα μπορούσε, για να διαθέτει μία πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, μέρος της οποίας να εξάγει. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ στοχεύει στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 4% με 6%, ενώ τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής της βιώνουν ήδη οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματός τους και το βίαιο ξεκλήρισμά τους.

Στα Γιάννενα

Προχτές ο Γ.Πατάκης, είχε επισκεφτεί τα Γιάννενα, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων για τα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα στα πλαίσια της ενημερωτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΠΑΣΥ και ενόψει και της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στις 12 Μάη στην Κέρκυρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της κτηνοτροφίας, για την οποία τόνισε ότι κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες, οι γεωργοκτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία και της Eurostat, μειώνονται κάθε χρόνο, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, με βάση τις «απολαβές» των επιδοτήσεων και την πολιτική συστηματικής υποβάθμισης του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ