Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Το «Σύνταγμα» διχάζει τους «εταίρους»

Μεγάλες και πιθανόν αξεπέραστες είναι οι διαφορές μεταξύ των «εταίρων» για το υπό διαμόρφωση «Σύνταγμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ως προεδρεύοντος της ΕΕ, του προέδρου της Συνέλευσης για το Μέλλον της ΕΕ, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίασης στο Ζάππειο.

Τυπικά, οι διαφορές παρουσιάζονται στο θέμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είναι γνωστό, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας στην προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές πρότειναν τη λεγόμενη διπλή προεδρία, που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από την Ευρωβουλή, και έναν πρόεδρο του Συμβουλίου, εκλεγόμενο από τους ηγέτες των χωρών - μελών. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η αρχή: κάθε κράτος και ένας τουλάχιστον επίτροπος. Δηλαδή, η Επιτροπή να συγκροτείται σχεδόν αποκλειστικά από τα «μεγάλα» κράτη - μέλη.

Ουσιαστικά, πίσω από αυτές τις διαφορές κρύβονται οι μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των ιθυνουσών δυνάμεων της ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν μέσω της «διεύρυνσης» και των «θεσμικών μεταρρυθμίσεων» να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο ηγεμονίας. Πιο συγκεκριμένα σ' αυτή την αντιπαράθεση ο γαλλογερμανικός άξονας, επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας κρατών - μελών (μεταξύ τους και η ελληνική κυβέρνηση), επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης με έντονα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά στην οποία θα κυριαρχεί το δίδυμο Παρίσι - Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά η Βρετανία μαζί με άλλα κράτη - μέλη επιθυμεί μια Ενωση με διακυβερνητικό χαρακτήρα και λιγότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα. Οι αντιθέσεις αυτές συνδέονται στενά με τη βασική αντιπαράθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αφού ο γαλλογερμανικός άξονας επιθυμεί μια σχετική «αυτονομία», ενώ η Βρετανία επιδιώκει να κρατήσει τις σχέσεις σε καθεστώς αμερικανικής υπεροχής.

Παρ' όλα αυτά και ενώ κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων για τα συγκεκριμένα θέματα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κ.κ. Ντ' Εστέν και Πρόντι δήλωσαν αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου συζητούνται αυτά και άλλα ζητήματα, τον Ιούνη του 2003, ώστε το σχέδιο «Συντάγματος» της ΕΕ να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ