Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΗΠΑ και Γεωργία απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας

Χτες 16 Απρίλη η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέτασε το ζήτημα της πρόσφατης ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Γεωργίας και ενέκρινε σχετικό ψήφισμα, το οποίο μάλιστα υποστήριξαν 350 βουλευτές (στους 450 που έχει η Κάτω ρωσική Βουλή), ενώ μόλις 3 βουλευτές ψήφισαν κατά και ένας «λευκό». Οπως δήλωσε ο Αντρέι Κοκόσιν, πρόεδρος της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις με τις χώρες της ΚΑΚ, πρέπει να δοθούν στη Ρωσία πολιτικές εγγυήσεις για το ότι η αμερικανική δύναμη που βρίσκεται σήμερα στη Γεωργία δε θα χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη επίλυση του Αμπχαζικού και άλλων προβλημάτων της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Ανατόλι Τσεχόεφ αντιπρόεδρος της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σημείωσε πως η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία Γεωργίας - ΗΠΑ προβλέπει την απεριόριστη και χωρίς βίζα είσοδο Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία, καθώς επίσης την ελεύθερη εγκατάσταση στη Γεωργία αμερικανικών στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων. Επίσης οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα έχουν στη Γεωργία τα ίδια δικαιώματα που έχει και η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Ρώσους βουλευτές σε μια τέτοια κατάσταση δε θα πρέπει να αποκλειστεί η ανάπτυξη νέων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Γεωργία, κάτι που μπορεί να «ανατρέψει το σημερινό συσχετισμό δύναμης στην περιοχή και να δημιουργήσει κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς επίσης και για την ασφάλεια της Ρωσίας». Είναι χαρακτηριστικό πως στο σχετικό ψήφισμα σημειώνεται πως η νέα αμερικανο-γεωργιανή συμφωνία είναι ένα «εχθρικό βήμα ενάντια στη Ρωσική Ομοσπονδία» και πως αυτή έρχεται σε αντίθεση με το σύμφωνο φιλίας Ρωσίας -Γεωργίας. Η Κρατική Δούμα εκφράζει την ανάγκη «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και για την επανεξέταση των σχέσεων με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ