Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ζυμώσεις για συνομιλίες
  • Ενδεχόμενη έναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας και Κίνας με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα...
  • Καταδίκη της ΛΔ Κορέας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με «πρωτοβουλία» ΕΕ...

Αμερικανός πεζοναύτης με Νοτιοκορεάτη... στο φόντο

Associated Press

Αμερικανός πεζοναύτης με Νοτιοκορεάτη... στο φόντο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.- Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας φαίνεται να ανακοίνωσαν χτες Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δε γνωστοποιήθηκε επίσημα απ' το Πεκίνο, με τον πρέσβη της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη να δηλώνει αργά χτες βράδυ «άγνοια».

«Δε γνωρίζω για τις συνομιλίες στο Πεκίνο. Ομως, μιλούσαμε σχετικώς όλο αυτόν τον καιρό, η Κίνα μαζί με άλλα έθνη που εργάζονται ήσυχα για πολιτικό διάλογο... Και εμείς ευχόμαστε να γίνει διάλογος», είπε επί λέξει ο Κινέζος πρέσβης Γουάνγκ Γινγκφάν. Είναι επιπλέον αξιοσημείωτο το γεγονός πως το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» δεν έκανε (έως νωρίς χτες βράδυ) την παραμικρή αναφορά σε μία είδηση που μεταδόθηκε νωρίς χτες από μεγάλα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το πλαίσιο των συνομιλιών που «αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα στο Πεκίνο» ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας θα είναι τριμερές (ούτε πολυμερές που προωθούσαν οι ΗΠΑ, ούτε διμερές που υποστήριζε η ΛΔ Κορέας). Βασικό θέμα - αλλά ενδεχομένως όχι μοναδικό... - θα είναι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα που έχει προσλάβει την αιχμή του δόρατος των ιμπεριαλιστικών απειλών που εκτοξεύουν εδώ και μήνες οι Αμερικανοί έναντι της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, στο Πεκίνο θα μεταβεί ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ασίας - Ειρηνικού, Τζέιμς Κέλι. Πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης των συνομιλιών προσδιορίζεται είτε η ερχόμενη Τετάρτη (23/04), είτε η ερχόμενη Παρασκευή (25/4)...

Απ' την πλευρά της ΛΔ Κορέας (που έως το περασμένο Σάββατο ενέμενε στην πραγματοποίηση διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ) δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ή αντίδραση.

Οσον αφορά στην Ουάσιγκτον, υπήρξε η δήλωση - προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να συνδέσει την «υποχώρηση» της ΛΔ Κορέας όσον αφορά στο πλαίσιο των συνομιλιών με το «γρήγορο» όπως είπε «αποτέλεσμα» της επέμβασης στο Ιράκ... Ακολούθησε, η δήλωση του εκπροσώπου Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Σιν Μακόρμακ, που επέστησε στους δημοσιογράφους προσοχή και επιφύλαξη όσον αφορά σε οιεσδήποτε προσδοκίες για «άμεσο αποτέλεσμα» και οριστική διευθέτηση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος στις συνομιλίες του Πεκίνου. Ως εκ τούτου, είπε, αυτό που αναμένουν οι ΗΠΑ απ' αυτές τις συνομιλίες είναι «ενδεχομένως μία κάποια πρόοδος»...

Επιπλέον, ιαπωνικές εφημερίδες υποστήριξαν πως η πρόταση για την πραγματοποίηση των τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας - ΛΔ Κορέας έγινε στα τέλη Μάρτη απ' το Πεκίνο. Οι Αμερικανοί φέρεται να την αποδέχτηκαν σχεδόν αμέσως (μετά από συνεννόηση με τη Σεούλ).

Καταδίκη - φενάκη για «ανθρώπινα δικαιώματα»...

Για πρώτη φορά, χτες, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πήρε καταδικαστική απόφαση έναντι της ΛΔ Κορέας με 28 ψήφους υπέρ, 14 αποχές και 10 ψήφους κατά, κατηγορώντας τη για «σοβαρές, συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Διόλου τυχαίο, αυτού του είδους τις κατηγορίες εξαπολύει εδώ και μερικούς μήνες η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους...

Το ενδιαφέρον είναι πως η απόφαση αυτή φέρεται (από πρακτορεία) να παρουσιάστηκε απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... Ειδικότερα, καταδικάζει την Πιονγιάνγκ για «τους σοβαρούς και πανταχού παρόντες περιορισμούς στην ελευθερία της σκέψης, της ανεξιθρησκίας, της γνώμης, της έκφρασης, του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, στην πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν ελεύθερα εντός της χώρας ή να πάνε στο εξωτερικό». Επιπλέον, η απόφαση αυτή ζητά απ' τη διεθνή κοινότητα «να αξιώσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει των ανθρωπιστικών αρχών», «να εγγυηθεί το σεβασμό των θεμελιωδών αρχών για την παροχή ασύλου στους Βορειοκορεάτες που διαφεύγουν στο εξωτερικό» και την «ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση» οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ