Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Κλιμακώνουν την επίθεσή τους οι ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνέχισαν την επίθεσή τους κατά της Κούβας οι ΗΠΑ, με αφορμή τις δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ αρέσκονται να αποκαλούν «πολιτικούς αντιφρονούντες».

Σε μια πρωτοφανή έξαρση θράσους, που φυσικά σηματοδοτεί την επιθυμία των ΗΠΑ να αυξήσουν τις πιέσεις κατά της Κούβας, ο Κόλιν Πάουελ κατηγόρησε την κουβανική κυβέρνηση ότι «πάντα είχε ένα άθλιο ιστορικό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει καθώς προχωράμε στον 21ο αιώνα» και πρόσθεσε «η συμπεριφορά της κυβέρνησης πρέπει να αποτελεί προσβολή για όλους τους ηγέτες του κόσμου»!

Τη σκυτάλη έλαβε και ο Αμερικανός πρέσβης Κέβιν Μόλεϊ, που κατά τη διάρκεια της ετήσιας συζήτησης (που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της) της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, δήλωσε ότι «όσο εμείς συζητούμε εδώ, η κουβανική κυβέρνηση καταδίκασε 80 εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών (!) και εκτέλεσε τρεις για την πειρατεία πλοίου»...

Στόχος των Αμερικανών είναι, μεταξύ των άλλων, να επηρεαστεί η σημερινή ψηφοφορία των 53 μελών της Επιτροπής σχετικά με το θέμα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Γενεύη, η Κόστα Ρίκα κατέθεσε έκτακτη τροπολογία που προβλέπει την τήρηση μιας σκληρής στάσης κατά της Κούβας, εξαιτίας της πρόσφατης καταδίκης των λεγόμενων πολιτικών αντιφρονούντων (στην πραγματικότητα πρακτόρων των ΗΠΑ). Η τροπολογία επίσης καλεί την κυβέρνηση να τους απελευθερώσει άμεσα.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση πρότασης τις προηγούμενες ημέρες από το Περού, την Ουρουγουάη και την Κόστα Ρίκα, που επίσης ζητούσε από την Κούβα να αποδεχτεί την επίσκεψη της Γαλλίδας νομικού Κριστίν Σανέ (την οποία έχει προσλάβει ο ΟΗΕ προκειμένου να «εξετάσει» την κατάσταση στην Κούβα) στη χώρα. Προφανώς, μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ, η «ουδέτερη» Κόστα Ρίκα ανέλαβε να φέρει εις πέρας τις αυξημένες βλέψεις των ΗΠΑ.

Σφοδρή όμως ήταν και η απάντηση της κουβανικής κυβέρνησης που σε ανακοίνωση της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εκβιάσουν τις φτωχές χώρες για να καταδικάσουν την Κούβα και χαρακτήρισε τις τρεις αμερικανικές χώρες ως «υπηρέτες της αυτοκρατορίας». Εξάλλου η κουβανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι τρεις που απήγαγαν το πλοίο στις 2 Απρίλη για να φτάσουν στις ΗΠΑ και τους οποίους οι ΗΠΑ επιθυμούν να παρουσιάσουν ως πολιτικούς αντιφρονούντες, απείλησαν επανειλημμένα ότι θα εκτελέσουν τους 36 επιβάτες του πλοίου.

Παράλληλα ο αντιπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ, πρότεινε τροπολογία που καταδικάζει το «μονομερές και παράνομο μποϊκοτάζ των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού και συγκεκριμένα το δικαίωμά τους σε σίτιση και υγεία». Ενώ παράλληλα σε ξεχωριστή τροπολογία επιτέθηκε «στις τρομοκρατικές πράξεις κατά του κουβανικού λαού που οργανώνονται στις ΗΠΑ». Σήμερα αναμένονται να ψηφιστούν οι τροπολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δικών των 75, αποδείχτηκε ότι αυτοί λάμβαναν χρήματα από τις ΗΠΑ (ενώ συναντιούνταν για τέτοιους σκοπούς και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέιμς Κέισον) και έκαναν προπαγάνδα υπέρ του αμερικανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον (του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας), πράγμα που τιμωρείται με ποινές φυλάκισης σύμφωνα με τα άρθρα 5.1 και 6.1 του νόμου Νο. 88 για την Προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ