Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Το Ιράκ «Δούρειος Ιππος» στον ΟΠΕΚ;

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΒΙΕΝΝΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ιρακινού πετρελαίου, που αναμένεται να αποτελέσει το νέο βασικό μοχλό των αμερικανικών παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚ -ξεκινώντας από το ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράκ στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού των πετρελαιοπαραγών χωρών την 24η Απριλίου.

Πηγές που πρόσκεινται στον ΟΠΕΚ ανέφεραν προχτές ότι ο Οργανισμός έχει προσκαλέσει στην προσεχή σύνοδο τον υπουργό Πετρελαίων της κυβέρνησης Χουσεΐν, Αμίρ Μουχάμεντ Ρασίντ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαρρέουν ότι επ' ουδενί πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Το προηγούμενο καθεστώς αποτελεί παρελθόν και δεν εκπροσωπεί πλέον τον ιρακινό λαό», είπε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος είπε ότι «εξετάζεται» το ποιος και εάν θα εκπροσωπήσει το Ιράκ στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥπΕξ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ πρόσθεσε διαφωτιστικά χτες ότι η κυβέρνηση του Ιράκ «μπορεί να μη βρίσκεται στη σύνοδο του ΟΠΕΚ» όχι μόνο την επόμενη εβδομάδα, αλλά «μέχρι να αποφασίσουν οι Ιρακινοί ποιος είναι ο εκπρόσωπός τους» - δηλαδή μέχρι οι ΗΠΑ να επιβάλουν το μεταπολεμικό καθεστώς...

Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν τις τιμές του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο - είναι χαρακτηριστικό πως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, ένας φορέας που έχει ιδρυθεί από τις ΗΠΑ ως «αντίβαρο» στον ΟΠΕΚ, ακριβώς, «προειδοποίησε» τις χώρες - μέλη του να μη «μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου, ώστε να σταθεροποιήσουν τις τιμές», σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ. Με τις τιμές να βρίσκονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 30 δολάρια/ βαρέλι, είναι σαφές πως οι Αμερικανοί θέλουν πιο συμφέρουσα τιμή. Συμφέρουσα, βεβαίως, για τους ίδιους, όχι για τους υπόλοιπους. Αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί και την «αβεβαιότητα» που επικρατεί όσον αφορά στο μέλλον των υπαρχόντων συμβολαίων εκμετάλλευσης του πετρελαίου του Ιράκ.

Χτεσινή ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, στο μεταξύ, ανέφερε ότι «κατασβέστηκαν» οι φωτιές που υπήρχαν (;) σε πετρελαιοπηγές του νότιου Ιράκ, μεταδίδοντας παράλληλα εκτιμήσεις Αμερικανών ότι «ελπίζουν» πως από τη χώρα αυτή θα μπορούν να αντλούν 1,1 εκατ. βαρέλια/ ημέρα μέσα σε εφτά βδομάδες. Το υψηλότερο επίπεδο ιρακινής παραγωγής ήταν 2,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 1980.

Οπως κι αν έχει, οι Αμερικανοί έχουν ίσως ήδη προκαθορίσει την επιτυχία, όσον αφορά έναν κομβικής σημασίας οικονομικό τους στόχο στο Ιράκ - την επανεπιβολή του δολαρίου ως του νομίσματος στο οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές που θα αφορούν το ιρακινό πετρέλαιο, ανατρέποντας την απόφαση της Βαγδάτης το 1999 να συναλλάσσεται με ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ