Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ, ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΧΩΡΩΝ
Να τερματιστεί άμεσα η κατοχή

Οι ΥΠΕΞ των Συρίας, Τουρκίας, Ιράν, Ιορδανίας, Αιγύπτου, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Σ. Αραβίας καλούν τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν άμεσα τις κατηγορίες σε βάρος της Δαμασκού»

ΡΙΑΝΤ.--

Με συμφωνία «στα ουσιαστικά σημεία» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για τις αμερικανικές απειλές σε βάρος της Συρίας και επιμέρους συζητήσεις στις «ήσσονος σημασίας διαφωνίες» επρόκειτο να ολοκληρωθεί η έκτακτη σύνοδος των χωρών που γειτονεύουν με το Ιράκ, που συγκάλεσε η σαουδαραβική ηγεσία, αργά χτες βράδυ. Στη σύνοδο μετείχαν οι ΥΠΕΞ του Ιράν, της Τουρκίας, της Συρίας, της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας και του Κουβέιτ, ως χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ, αλλά και του Μπαχρέιν, ως χώρα που προεδρεύει του Αραβικού Συνδέσμου, και της Αιγύπτου.

«Να γίνει σεβαστή η εθνική ενότητα, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι που απαιτεί, πριν από όλα, την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, προκειμένου να επιτραπεί στον ιρακινό λαό να επιλέξει την κυβέρνησή του με πλήρη ελευθερία» ζητούν ομοφώνως οι χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Ριάντ, όπως δήλωσε, αργά χτες, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ. Επίσης, στην τελική ανακοίνωση της συνόδου αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι κανένας από τους συμμετέχοντες «δεν πρόκειται να αποδεχτεί το διορισμό μιας αμερικανικής στρατιωτικής κυβέρνησης στο Ιράκ, ούτε να την αναγνωρίσει», ενώ θα ζητάται από τον ΟΗΕ «να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, όπως έγινε γνωστό και μετά από την εναρκτήρια ομιλία του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, απέρριψαν κατηγορηματικά τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας και αναμενόταν στο τελικό ανακοινωθέν τους να καλέσουν «ευθέως τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα τις απειλές εναντίον της Δαμασκού». Τα αποτελέσματα της συνόδου, λίγο πολύ, είχαν προαναγγελθεί από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος δήλωνε, από το Κάιρο, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο αραβικός κόσμος να αναγνωρίσει μια μη ιρακινή ηγεσία» και χαρακτήριζε «αναξιόπιστες και επικίνδυνες τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ