Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία έχει θετική γνώμη για τον Λένιν

Εκατόν τριάντα τρία χρόνια μετά τη γέννηση του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης και παρά τους «τόνους λάσπης» που η αντεπανάσταση έριξε τα τελευταία 15 χρόνια, παρά την αλλαγή των σχολικών βιβλίων και την επίσημη πια παραποίηση της ιστορίας, που τώρα παρουσιάζει τον ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης, ούτε λίγο ούτε πολύ σαν κοινό «πραξικοπηματία», η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για τον Λένιν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων «ΦΟΜ», το 58% των Ρώσων έχει θετική γνώμη ενώ αρνητική το 27%. Στην ερώτηση: «Πού οφείλεται ο θετικός ρόλος του Λένιν στην ιστορία της Ρωσίας;», το 40% απάντησε πως εκτιμά το θετικό ρόλο του Λένιν στις κοινωνικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Ετσι ιδιαίτερα εκτιμάται ο ρόλος του:

  • «στην εξάλειψη της αγραμματοσύνης,
  • στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού,
  • στην κοινωνική ισότητα μεταξύ των ανθρώπων,
  • στην ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης,
  • στο πέρασμα της γης στα χέρια των αγροτών και των εργοστασίων στα χέρια του λαού».

Στην ίδια έρευνα πολλοί άνθρωποι έδωσαν πιο απλοϊκές απαντήσεις, όπως: «Τότε ζούσαμε καλύτερα», «δεν υπήρχε φτώχεια», «οι απλοί άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν», «όλοι είχαν δουλιά», «δουλεύαμε 8ωρο» κ.ά.

Επίσης ένα 14% εκτιμά τη συνεισφορά του Λένιν στην ανατροπή του καπιταλισμού, σημειώνοντας πως αυτός συνέβαλε «στην αλλαγή του κοινωνικού συστήματος». Τέλος, το 10% βλέπει το θετικό ρόλο του Λένιν στο ότι μπόρεσε να συσπειρώσει τους ανθρώπους γύρω από μια μεγάλη ιδέα, χάρη στην οποία έγιναν μεγάλοι πολιτικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί, που επέτρεψαν στη χώρα να γίνει υπερδύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ