Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αμηχανία μπροστά στη σοβαρή απειλή

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για σοβαρή απειλή», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής

Η αδυναμία και η αμηχανία των διεθνών οργανισμών και των κυβερνήσεων μπρος στην εξάπλωση της «άτυπης» πνευμονίας αποτυπώθηκαν στις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, ο οποίος πριν τέσσερις μέρες βρέθηκε στη Βιέννη και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους ασιατικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να μην προκαλέσουν πανικό με τις προληπτικές κινήσεις και τα -περιορισμένα άλλωστε- μέτρα που παίρνουν. Ετσι, παρότι εκδηλώθηκε πρωτοβουλία απ' τον Γάλλο υπουργό Υγείας για έκτακτη σύγκλιση των υπουργών Υγείας της ΕΕ για το θέμα εντούτοις δεν ευοδώθηκε, γιατί τα περισσότερα μέλη έκριναν ότι μια τέτοια κίνηση σε αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό, είπε ο Κ. Στεφανής σε απάντησή του σε ερώτηση του «Ρ», εάν πρόκειται να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία σε επίπεδο Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ετσι, το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίου της ΠΟΥ που θα γίνει τον Ιούνιο.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για σοβαρή απειλή, δήλωσε ο Κ. Στεφανής. Ηδη υπάρχουν κρούσματα σε 25 χώρες και ενδεχομένως θα επεκταθεί και περισσότερο. Η δυναμική αυτή του ιού δεν έχει ανακοπεί και φυσικό είναι να προκαλεί ανησυχία. Ελπίζουμε, ότι θα ανακοπεί τώρα που έχει ταυτοποιηθεί ο ιός. Ισως υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, στον επιστημονικό τομέα, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε θεραπεία, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε και ενδεχομένως να παρασκευαστεί εμβόλιο, έτσι ώστε να αισθάνεται κανείς ασφαλής».

Εκτός απ' την απειλή του ίδιου του ιού και του φόβου που προκαλεί υπάρχουν και ποικίλες παρενέργειες πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα «μέτρα που επιτρέπουν και την έγκαιρη διάγνωση στις πύλες εισόδου, με επαρκές προσωπικό, με όλα τα μέσα ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι ταξιδιώτες». «Εφόσον, πρόσθεσε, διαπιστωθεί κάτι ύποπτο υπάρχουν όλα τα μέσα για την απομόνωση και διερεύνηση του περιστατικού και από εκεί και πέρα την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ιατρική υποστήριξη, γιατί όπως ξέρετε θεραπεία δεν έχουμε ακόμα».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στις χώρες της Ασίας, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα το οποίο προσιδιάζει στην άτυπη πνευμονία πρέπει να φροντίσει να το γνωστοποιήσει σε οποιαδήποτε Αρχή, για να μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ