Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόβλημα παρά την ένταξη

Το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και να απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία έστω κι αν η σκόνη των πανηγυρισμών για την ένταξη στην ΕΕ χρησιμοποιείται για τη συσκότιση της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα, πάντως, υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο να επισκεφτεί και πάλι την Αθήνα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στα τέλη Μάη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα μέσα από τα οποία πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το σχέδιο Ανάν, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αποδέχονται ως βάση για την επίλυση του προβλήματος. Η προγραμματισμένη για τις 26 Μάη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου, θα γίνει παρουσία κοινοτικών εκπροσώπων, ίσως του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ή άλλων μελών της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι τα νέα νομικά και πολιτικά δεδομένα δημιουργούν νέες συνθήκες σε σχέση με τις προτεινόμενες λύσεις στο Κυπριακό.

Ο γύρος της Ευρώπης

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός συνέχισε χτες την επίσκεψη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη. Για την τριήμερη περιοδεία του στη Β. Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του αναχωρώντας χτες από την Αθήνα, πως μετά την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης των δέκα νέων κρατών - μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών επισκέπτεται το Ελσίνκι έπειτα από τη Λευκωσία.

Σκοπός των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς των «25» είναι, όπως ανέφερε ο Κ. Σημίτης, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής (19-20 Ιούνη): Ευρωπαϊκή Συνέλευση, μεταναστευτική πολιτική, εξελίξεις στο Ιράκ, και άλλα ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ