Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΕΡ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ικανοποιημένος ο Αμερικανός πρεσβευτής

Ναι στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αμερικανικές ανάγκες

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη συνεργασία του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Μίλερ. Το αντικείμενο της συνεργασίας τους, η οποία κράτησε μια ώρα χτες το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό. Η ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο τους απασχόλησε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μετά τη συνάντηση δήλωσε τα τετριμμένα για το δικαίωμα των Ιρακινών να καθορίσουν το μέλλον τους, μετά από μια μεταβατική περίοδο και αφού θα έχει διασφαλιστεί η ειρήνη. Ο Τ. Μίλερ συμπλήρωσε πως οι Ιρακινοί θα πρέπει να αντιληφθούν πως η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα!

Το πώς θα εκπαιδευτεί, λοιπόν, στις αρχές της δημοκρατίας ο ιρακινός λαός, είναι ένα ζήτημα που συζητούν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους και ικανοποιούνται ιδιαιτέρως όταν οι εκλεκτοί εξ αυτών, όπως ό Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προλαβαίνουν τις επιθυμίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου έχει υποβάλει αναλυτική εισήγηση στον πρωθυπουργό, με την οποία υποστηρίζει ένθερμα την ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν και την υποστήριξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει πως το αργότερο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ως προς τη συμμετοχή της ή μη στον ενισχυμένο ρόλο που θα αναλάβει η συμμαχία στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει η Ελλάδα τις αμερικανικές ανάγκες στο Αφγανιστάν.

Η περίπτωση του Αφγανιστάν και η ανάληψη της διοίκησης από το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα αποτελέσει το μοντέλο για τη μελλοντική διαχείριση της κατάστασης στο Ιράκ, όταν οι Αμερικανοί θα έχουν επιβάλει τους αχυράνθρωπούς τους.

Τα «ανταλλάγματα» που, όπως λέγεται, αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών από τους Αμερικανούς για την πιθανότατη αύξηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, είναι η αξιοποίησή του από την αμερικανική διπλωματία στην προσπάθειά της να «καθαρίσει» το σκηνικό από τον Γ. Αραφάτ. Σύντομα, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένονται ταξίδια και επαφές του Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ