Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
«Παγώνουν» τις διαπραγματεύσεις οι «Τίγρεις»

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει προς το παρόν τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων είχε προγραμματιστεί να γίνει σε 7 μέρες στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στην κυβέρνηση ο διαπραγματευτής των «Τίγρεων», Αντόν Μπαλασίνγκαμ, η οργάνωση «παγώνει» τις συνομιλίες, επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει κρίσιμες πτυχές της συμφωνίας, που υπογράφηκε πέρυσι στο Οσλο. Ως παραδείγματα, η ανακοίνωση σημειώνει τη μη αποχώρηση κυβερνητικών δυνάμεων από περιοχές των Ταμίλ, αλλά και την έλλειψη μέτρων για την ανακούφιση εκτοπισθέντων Ταμίλ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε, επίσης, ότι δε θα συμμετάσχει στη διεθνή «διάσκεψη δωρητών» τον Ιούνη στο Τόκιο, επειδή αποκλείστηκε από ανάλογες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, στις 14 Απρίλη. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εντάξει την οργάνωση στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων», οπότε και δε συνομιλούν μαζί της. Η οργάνωση, πάντως, επανέλαβε ότι επιθυμεί να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συμφωνίας.

Πέρυσι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία - πλαίσιο για τη δημιουργία ενός «ομοσπονδιακού» μοντέλου διακυβέρνησης, που προβλέπει την παραχώρηση «ευρείας αυτονομίας» στις περιοχές των Ταμίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ