Τρίτη 22 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Προς στιγμήν χαμηλώνουν οι τόνοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Καλοδεχούμενες» χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Μπους, σύμφωνα με τις οποίες «η Συρία δείχνει ορισμένα θετικά σήματα», ο Σύρος ΥΠΕΞ. Ο Φαρούκ αλ Σάραα προχώρησε σε εκτενείς δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αννα Παλάθιο, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό. Στη συριακή πρωτεύουσα βρίσκονται, επίσης, δύο Αμερικανοί βουλευτές, ενώ επίσκεψη-αστραπή πραγματοποίησε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

«Φαίνεται ότι η Συρία παίρνει το μήνυμα, μετά την έκκλησή μας να μη δώσει καταφύγιο σε καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Υπάρχουν θετικά σήματα ότι αρχίζει να συνεργάζεται», δήλωσε, την Κυριακή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μην παραλείποντας να χαρακτηρίσει δείγμα έκφρασης ελευθερίας τις διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ. «Ελπίζουμε οι δηλώσεις αυτές να σηματοδοτούν την αρχή ενός σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου», ανταπάντησε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Ο Φαρούκ αλ Σάραα τόνισε, χτες, ότι «η Συρία δεν επιδίωξε ποτέ τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ αλλά αντέδρασε στις αμερικανικές κατηγορίες», και συμπλήρωσε ότι «τασσόταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου και ενάντια στους πολέμους». Ο Σύρος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επισκέψεις στη Δαμασκό και χαρακτήρισε τη Συρία «δύναμη σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Αλ Σάραα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ισπανίδα ομόλογό του, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Δαμασκός έκλεισε πλήρως τα σύνορά της με το Ιράκ για όσους Ιρακινούς δε διαθέτουν βίζα εισόδου στη χώρα. Σχολίασε, επίσης, την είδηση της πραγματοποίησης επίσκεψης στη Συρία από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, στις αρχές Μάη, λέγοντας ότι «είναι πεπεισμένος πως ο κ. Πάουελ θα έρθει για να ακούσει και όχι για να υπαγορεύσει. Θα μας πει τις ανησυχίες του και θα του πούμε τις δικές μας».

Η Αννα Παλάθιο, από την πλευρά της, εκτίμησε πως «η Ισπανία δε νιώθει ότι υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης ανάμεσα στη φίλη Συρία και στη σύμμαχο Ουάσιγκτον». Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «μεμονωμένους ισχυρισμούς» τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Συρίας και επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται θέμα καμίας απειλής κατά της Συρίας».

Σειρά επισκέψεων

Στη συριακή πρωτεύουσα βρέθηκε για μια επίσκεψη-αστραπή, την Κυριακή, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του, Μπάσαρ αλ Ασαντ, τη μία κεκλεισμένων των θυρών για δημοσιογράφους και για κάθε άλλο διπλωμάτη. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, μετά τις συναντήσεις, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι ύψιστη ανάγκη να τερματιστεί άμεσα η κατοχή στο Ιράκ και τάχθηκαν υπέρ της εκλογής, αποκλειστικά και μόνον από τον ιρακινό λαό, μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Επίσης, συζητήθηκε και το Παλαιστινιακό, όπως έγινε γνωστό.

Με τον Μπάσαρ αλ Ασαντ συναντήθηκαν και δύο Αμερικανοί βουλευτές που επισκέπτονται τη Δαμασκό. Ανακοίνωση που εξέδωσαν υποστηρίζει ότι ο Σύρος Πρόεδρος τους διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτεί στη Συρία κανέναν Ιρακινό καταζητούμενο». Από την Ουάσιγκτον, πάντως, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, και πιθανότερος υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές του 2004, δήλωνε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα «τελεσίγραφο στη Συρία προκειμένου να απελάσει ή να παραδώσει όσους Ιρακινούς αξιωματούχους έχει αποδεχτεί στο έδαφός της, σε περίπτωση που αποδειχτούν αληθινές αυτές οι υπόνοιες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση «διαφωνιών» (2003-11-06 00:00:00.0)
Νέοι αμερικανικοί εκβιασμοί (2003-09-17 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν (2003-04-17 00:00:00.0)
«Υποπτη» η Συρία και για τον Γούλφοβιτς (2003-04-11 00:00:00.0)
Συρία - Ιράν απαντούν στις απειλές Ράμσφελντ (2003-03-31 00:00:00.0)
Ικανοποίηση, σύντομες δηλώσεις και αισιοδοξία (1999-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ