Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Μακριά από τις δυνατότητες των νοικοκυριών οι τιμές

Motion Team

Δύσκολα θα τα «φέρουν βόλτα» οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αυτές τις μέρες, που η παράδοση απαιτεί αυξημένα έξοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Πάσχα, καθώς η ακρίβεια ζει και βασιλεύει, παρά την περί του αντιθέτου κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Στην πραγματικότητα, τα λαϊκά εισοδήματα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με την ακρίβεια, που συντηρεί η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», ενώ το ισχνό δώρο του Πάσχα για πολλές οικογένειες δε φτάνει ούτε για να καλύψει συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις αυτών των ημερών. Μπροστά στο χορό της ακρίβειας η κυβέρνηση εξαντλεί την «αυστηρότητά» της στην απλή καταγραφή της και στην προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών εισοδημάτων με μέτρα όπως το περίφημο «παρατηρητήριο» των τιμών, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί διατυμπανίζουν με κάθε τρόπο την προσήλωση της κυβέρνησης στην «ελεύθερη αγορά».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι στα σημεία πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είδη διατροφής, κρέατα και οπωροκηπευτικά, τίποτα μέχρι χτες δεν παρέπεμπε σε προετοιμασία των νοικοκυριών για τις επόμενες μέρες της γιορτής. Εξάλλου, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες κρεοπώλες παρατηρούν ότι κάθε χρόνο οι πελάτες τους είναι όλο και πιο συγκρατημένοι και προσπαθούν να καθυστερήσουν τις παραγγελίες τους για τον παραδοσιακό οβελία είτε από ανασφάλεια - καθώς πρόκειται για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό - είτε περιμένοντας μήπως την τελευταία στιγμή πέσουν οι τιμές, μας λέει ο Φώτης Κ. που διατηρεί εδώ και 35 χρόνια συνοικιακό κρεοπωλείο.

Οι τιμές συγκρατούνται στα... ύψη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περηφανεύεται ότι με την πολιτική της έχει πετύχει συγκράτηση τιμών των αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, όμως, αποφεύγει - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - να αναφερθεί στη σχέση τιμών - λαϊκών εισοδημάτων. Γιατί η δυσκολία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν οφείλεται στην αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική που μειώνει τα έσοδα της μισθοσυντήρητης οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι καθημερινές ανάγκες με τις ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης ελέω «ελεύθερης αγοράς».

Οι τιμές που επικρατούσαν χτες στη Βαρβάκειο αγορά - από την οποία εξάγει τα σχετικά συμπεράσματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - ήταν ως επί το πλείστον 8-9 ευρώ το κιλό στα ντόπια αρνιά και κατσίκια γάλακτος. Πάνω - κάτω στα ίδια επίπεδα κυμαίνονταν και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ενώ τις επόμενες μέρες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 10 ευρώ. Από τα άλλα εδέσματα που έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι, οι συκωταριές πωλούνταν χτες γύρω στα 4-6 ευρώ το κιλό, φτάνοντας σε συνοικιακά κρεοπωλεία και τα 9 ευρώ το κιλό και τα έντερα στα 4-5 ευρώ.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος προέβη σε λεονταρισμούς για τις τιμές των οπωροκηπευτικών που «τραβούν την ανηφόρα». Αναφερόμενος ειδικά στην τιμή της ντομάτας έκανε λόγο για «μεγαλέμπορους» στην Κρήτη που κάνουν «συνεννοήσεις» μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αυτό τον καιρό την αγορά προμηθεύει αποκλειστικά η Κρήτη, ανεβάζοντας την τιμή ακόμα και στα 3 ευρώ το κιλό και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο θα παρέμβει σχετικά.

Από τα άλλα κηπευτικά, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις λαϊκές αγορές οι πατάτες πωλούνταν χτες προς 0,40-0,70 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 0,50-0,70 ευρώ το ένα, το κουνουπίδι 1,50-1,80 ευρώ, τα καρότα 0,80-1,00 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό και τα ξερά κρεμμύδια 0,60 ευρώ το κιλό και το σπανάκι γύρω στο 1,00 ευρώ το κιλό. Τα πορτοκάλια πωλούνταν τις προηγούμενες μέρες 0,80-1,00 ευρώ το κιλό, τα μήλα 0,50-1,00 ευρώ.

Τα κουλουράκια, για τις λιγότερο παραδοσιακές νοικοκυρές ή εκείνες που δεν έχουν χρόνο να φτιάξουν στο σπίτι και θα αγοράσουν από το φούρνο ή το ζαχαροπλαστείο, πωλούνται με την ένδειξη «πασχαλινά» στα 6,50-8,00 ευρώ το κιλό, ενώ το τσουρέκι στα 6,50-9,50 ευρώ το κιλό.

«Βαρύ» και το «πακέτο» της νονάς

Τα έξοδα του Πάσχα, όπως απαιτεί η παράδοση, δεν εξαντλούνται στα παραπάνω είδη διατροφής. Αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν τα μαγαζιά με τα παιχνίδια και τις λαμπάδες, τα καταστήματα παιδικού παπουτσιού, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία που ανεβάζουν το «κοστούμι» των γιορτών κατά ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Οι «στολισμένες» λαμπάδες που διαφημίζονται και άρα τις ζητούν τα παιδιά, είναι πανάκριβες. Κοστίζουν 15-40 ευρώ, με πιο ακριβές αυτές που για στολίδι φέρουν «πολεμοχαρείς» κούκλες. Μια απλή λαμπάδα, στολισμένη με ένα λουλούδι ή απλά χρωματιστή στοιχίζει 6-15 ευρώ.

Τα παπουτσάκια, ιδιαίτερα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, στοιχίζουν 35-60 ευρώ.

Οσο για τα παιχνίδια; Οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ στα πιο απλά και κλιμακώνονται φτάνοντας στα 100 ευρώ και παραπάνω για τα πολυδιαφημισμένα.

Από κοντά σ' όλα αυτά ακολουθεί και το σοκολατένιο αυγό. Οι τιμές κυμαίνονται από 2 μέχρι 10 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, τη μάρκα και το εάν και τι παιχνίδι περιλαμβάνει. Υπάρχουν βέβαια και τα «επώνυμα», που ξεπερνούσαν και τα 30 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ