Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δε θα εξαιρεθεί η Ελλάδα»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα ο ιός θα βρεθεί προ των πυλών της χώρας μας

Με μαθηματική βεβαιότητα μιλούν πλέον οι επιστήμονες ότι η Ελλάδα δε θα αποφύγει τον ιό της άτυπης πνευμονίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Γιατί να εξαιρεθεί η χώρα μας, όταν όλες οι χώρες προσβάλλονται απ' τον ιό;» λένε δικαιολογημένα οι επιστήμονες.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα στις πύλες εισόδου, όπως είναι τα αεροδρόμια, καθώς και για την αντιμετώπιση στα νοσοκομεία. Ομως είναι αμφίβολο αν και στα δύο επίπεδα η χώρα μας είναι προετοιμασμένη καθώς η εγρήγορση και επιφυλακή, που αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, μεταφράζεται στη γραπτή οδηγία του ΚΕΕΛ για την αναγκαιότητα ενημέρωσης του υγειονομικού προσωπικού για τη νόσο και την αντιμετώπιση των ασθενών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες, ελέγχεται αυστηρά αν ενημερώθηκαν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, και φυσικά αν πάρθηκαν στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στο προσωπικό των νοσοκομείων και κυρίως στους γιατρούς, παρά μόνο σε ελάχιστα ειδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να «ενημερώνονται» για τη νόσο αποκλειστικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κι αυτό ενώ η εμπειρία απ' τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα δείχνει ότι τα πρώτα θύματα ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Ετσι λοιπόν και πάλι το βάρος θα το επωμιστεί, εκ των ενόντων, το δημόσιο σύστημα Υγείας, με όλες τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που το δέρνουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενα ακόμη από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η προσεκτική εξέταση των ασθενών που προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων από την ομάδα υποδοχής, η οποία θα πρέπει να πάρει τη θερμοκρασία τους και να τους ρωτήσει αν ταξίδεψαν στο εξωτερικό κλπ. Και αυτό όμως δε γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ