Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σιιτικό προσκύνημα μέσα σε οξυμένες διαφωνίες

ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Σιίτες συμμετείχαν, χτες, στις παραδοσιακές τελετουργίες του προσκυνήματος για την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ενός από τους βασικούς ιδρυτές του σιιτικού ρεύματος.

Πλήθος πιστών Σιιτών κατέκλυσαν τους σκονισμένους δρόμους της Καρμπάλα, όπου πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, όλες οι αιματηρές τελετουργίες του προσκυνήματος, όπως είναι η χάραξη της κεφαλής με μαχαίρια, τα μαστιγώματα στην πλάτη και τα χτυπήματα στο στήθος μέχρι οι πιστοί να ματώσουν. Οι ηγέτες των Σιιτών εκτιμούσαν ότι στην πόλη έφθασαν περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, αντιμέτωπες με μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις από τότε που έληξαν οι συμβατικές εχθροπραξίες, αφού ανάμεσα στις προσευχές και τους ύμνους κυριαρχούσαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της κατοχής και της αποικιοκρατίας, προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις. Εμειναν παράμερα και δήλωναν ότι θα αποφύγουν να εμφανιστούν στο κέντρο της πόλης μέχρι να ολοκληρωθεί η τελετουργία του προσκυνήματος. Από την πλευρά του, το δεξί χέρι του ηγέτη του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, μιας από τις ισχυρότερες σιιτικές οργανώσεις, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, καλούσε τους πιστούς «να παραμείνουν ενωμένοι και να σεβαστούν την ιερότητα του προσκυνήματος», καθώς οι διαφωνίες στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας είναι εξαιρετικά οξυμένες ενόψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών τους, επίσης, στην Καρμπάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ