Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διαδήλωση κατά της κατοχής το σιιτικό προσκύνημα

«Είμαστε ικανοί να κυβερνηθούμε, δεν είναι απαραίτητος ο Γκάρνερ», δηλώνουν με νόημα θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών

Από τη συγκέντρωση των Σιιτών στην Καρμπάλα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση των Σιιτών στην Καρμπάλα
ΚΑΡΜΠΑΛΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός που υπέστησα από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν χειρότερα από ό,τι είχα ζήσει με τον Σαντάμ Χουσεΐν». Αυτό δήλωσε, χτες, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπού Ντάμπι, ο σιίτης κληρικός Σεΐκ Μοχάμεντ αλ Φαρτούζι, τον οποίο είχαν συλλάβει σε αντι-κατοχική διαδήλωση στη Βαγδάτη, στις 20 Απρίλη, οι αμερικανικές δυνάμεις για να τον απελευθερώσουν δύο ημέρες αργότερα, μετά από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις των κατοίκων της Βαγδάτης.

Την ίδια στιγμή, στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα, περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί ολοκλήρωσαν τις διήμερες τελετουργίες του προσκυνήματος, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Αλί, του εγγονού του Προφήτη, που θεωρείται ηγέτης του σιιτικού ρεύματος. Παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν ορισμένοι φιλο-αμερικανοί σιίτες κληρικοί προς τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς, και χτες το προσκύνημα μετατράπηκε σε αντιαμερικανική διαδήλωση. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Οχι σε μια αμερικανική κυβέρνηση, όχι σε μια στρατιωτική κυβέρνηση, όχι στον Αχμάντ Τσαλαμπί» (αναφερόμενοι στον ηγέτη της οργάνωσης «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο» που η Ουάσιγκτον φέρεται να προορίζει για την ιρακινή ηγεσία), «όχι σε όλους τους Τσαλαμπί», «όχι στην κατοχή», «όχι στις αμερικανικές συμβουλές».

Ενας από τους διοργανωτές του προσκυνήματος, ο Σεΐκ Ράεντ Χαϊντάρι, δήλωνε ότι όπως αποδείχτηκε από το ειρηνικό προσκύνημα των Σιιτών στην Καρμπάλα, «όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη προσπαθήσει να ελέγξει τον ιρακινό λαό και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και σε οποιονδήποτε άλλον τρέφει ανάλογες φιλοδοξίες». Δηλώσεις έκανε, χτες, και ο ΓΓ του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, το οποίο εδρεύει στο Ιράν και είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη σιιτική οργάνωση του Ιράκ, η οποία διαθέτει εξαιρετικά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο ένοπλο τμήμα.

Ο Αμπντελαζίζ Χακίμ αλ Μπακρ, λοιπόν, δήλωσε σαφώς ότι «η παρουσία του Γκάρνερ στο Ιράκ δε θεωρείται απαραίτητη. Το ειρηνικό προσκύνημα στην Καρμπάλα αποδεικνύει ότι οι Ιρακινοί είναι ικανοί να διαχειριστούν μόνοι τους τις υποθέσεις τους. Η αμερικανική παρουσία, αν συνεχιστεί, είναι κατοχή». Ο αλ Μπακρ προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «γενικώς» με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και συμπληρώνοντας ότι «οι Σιίτες του Ιράκ δεν έχουν άμεση σχέση με τους Σιίτες του Ιράν. Δε σκοπεύει κανείς να μεταφυτεύσει το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν στο Ιράκ». Με νόημα, πάντως, κατέληξε ότι «η αντίστασή μας στις κατοχικές δυνάμεις θα είναι ειρηνική. Μέχρι στιγμής, το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης δε σκοπεύει να αναλάβει καμία απολύτως δράση».

Για τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εντυπωσιακές διαδηλώσεις των Σιιτών στην Καρμπάλα και οι δηλώσεις των περισσότερων ηγετών τους αποτελούν μια σαφή «επίδειξη δύναμης» προς τις δυνάμεις κατοχής. Ενδεικτικό της αμηχανίας των αμερικανικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από την Καρμπάλα και κράτησαν αποστάσεις. Μάλιστα, η «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριζε, χτες, ότι η Ουάσιγκτον «δεν είχε υπολογίσει καλά ούτε τις διαθέσεις, αλλά ούτε και το επίπεδο οργάνωσης των Σιιτών, με αποτέλεσμα να αναζητά τάχιστα και εναγωνίως τρόπους χειραγώγησής τους, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ