Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλείται να πληρώσει για προγράμματα «μαϊμούδες»

Καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρό της για απάτη, η οποία προκύπτει και από σχετική αναφορά του ΣΔΟΕ

Μια ακόμη «σκοτεινή» πλευρά των προγραμμάτων κατάρτισης, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει και να υποβαθμίσει όσο μπορεί, καταδεικνύουν οι καταγγελίες του προεδρείου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, όπως επιβεβαιώνονται και από την πορισματική αναφορά (Αρ. υπόθεσης 214/2002) του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η Συντεχνία κατήγγειλε την εμπλοκή του πρώην προέδρου της Ηλία Διαμαντή στην υποτιθέμενη διενέργεια 39 προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων σε αρτοποιεία, με φορέα υλοποίησης τη Συντεχνία σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Πρόοδος 21 ΕΠΕ». Για τα προγράμματα που υποτίθεται ότι έγιναν από τις αρχές του 2001 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2002, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε περίπου 191 εκατ. δραχμές.

Το ΣΔΟΕ διερεύνησε την υπόθεση μετά από εισαγγελική παραγγελία. Εξέτασε έγγραφα και πήρε καταθέσεις από στελέχη της Συντεχνίας, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΚ που ανέλαβε την κατάρτιση, αρτοποιούς των οποίων οι επιχειρήσεις εμφανίζονταν να συμμετέχουν στα προγράμματα και από εργαζόμενους που εμφανίζονταν να έχουν καταρτιστεί. Το συμπέρασμά του είναι ότι όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν πλαστογραφηθεί! Στο συμπέρασμά του ο ΣΔΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Διαμαντής εν γνώσει του ότι ήταν πλαστά, τα παρέστησε ως αληθή και συνεργαζόμενος με τον υπεύθυνο του ΚΕΚ "Πρόοδος 21 ΕΠΕ" εξαπάτησε τον ΟΑΕΔ, προκαλώντας έτσι βλάβη στην περιουσία του κατά 191.456.940 δρχ. ή 561.866 ευρώ, περιποιούμενος σ' αυτόν παράνομο περιουσιακό όφελος». Στην υπόθεση εμπλέκεται και αρμόδιος υπάλληλος του ΟΑΕΔ που ήλεγχε την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Συντεχνίας, δεν είχε παρθεί καμία σχετική απόφαση από αρμόδιο όργανό της για διεξαγωγή προγραμμάτων, ούτε εισέπραξε κάποιο ποσό για προγράμματα, ενώ καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρό της και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος της. Παρ' όλα αυτά ο ΟΑΕΔ απαιτεί τα χρήματα από τους αρτοποιούς, οι οποίοι αρνούνται να τα καταβάλουν επικαλούμενοι την αναφορά του ΣΔΟΕ. Υποστηρίζουν ότι η όποια απαίτηση πρέπει να στραφεί προς αυτούς που εξαπάτησαν τον Οργανισμό, ο οποίος όφειλε να προστατεύσει και το συμφέρον του και τη Συντεχνία.

Η δυνατότητα υπέρβασης των δικλείδων ασφαλείας και των ελεγκτικών μηχανισμών είναι ένα ακόμη πιθανό παρεπόμενο αυτών των προγραμμάτων, που καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν πέρα από την υπονόμευση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και το μοίρασμα χρημάτων σε «ημέτερους» για την εμπέδωση των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ σχετικά με τη λειτουργία της «αγοράς εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ