Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΙΝΕΤΑ ΜΠΙΤΣ»
Η μόστρα κρύβει ένα εργασιακό κάτεργο

Σε σύγχρονο «Νταχάου» έχει μετατραπεί το ξενοδοχείο «Κινέτα Μπιτς», στην περιοχή Κινέτα, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο κ. Σακελλάρης, καθώς οι εκεί εργαζόμενοι απασχολούνται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, με απλήρωτες ώρες, ανασφάλιστοι και αναγκασμένοι να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης! Ταυτόχρονα, στο ξενοδοχείο δουλεύουν συνταξιούχοι ανασφάλιστοι, αλλά και αλλοδαποί εργαζόμενοι με χειρότερους ακόμα όρους.

Τα παραπάνω μάς κατήγγειλε η καμαριέρα Α. Σαντιμπαντάκη, που δουλεύει στο ξενοδοχείο δυο χρόνια. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν έχω συναντήσει ξανά τέτοιο πράγμα τόσα χρόνια που δουλεύω», μας λέει. Περιγράφοντας την κατάσταση καταγγέλλει ότι η διεύθυνση «τρώει» ένσημα από τους περίπου 50 εργαζόμενους του ξενοδοχείου. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Ο μισθός της συγκεκριμένης εργαζόμενης δεν ξεπερνά τα 550 ευρώ το μήνα και βεβαίως δεν προβλέπονται επιδόματα γάμου, παιδιών κλπ.! Αντί για 8 ρεπό, κατήγγειλε, παίρνουν μόνον 4 και αυτά με μεγάλη δυσκολία.

«Η κάθε καμαριέρα φτάνει να καθαρίζει μέχρι και 22 δωμάτια! Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Καθαρίζουμε την τραπεζαρία, την πισίνα και άλλους χώρους που θα μας υποδείξουν. Γι' αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντέχουν και σηκώνονται και φεύγουν», καταγγέλλει η Α. Σαντιμπαντάκη και συνεχίζει: «Συνεχώς είναι πάνω από το κεφάλι μας κάποιος για να ελέγχει. Και βέβαια όταν έχεις να κάνεις τόση δουλιά δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις στο 7ωρο. Εγώ έχω φτάσει στο σημείο να πάω το πρωί για δουλιά και να τελειώσω στις 9 το βράδυ».

Χώρος για να κάθονται οι εργαζόμενοι στο διάλειμμα δεν υπάρχει. Χώρος για να πλυθούν δεν υπάρχει. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν τουαλέτα! Και ενώ η επιχείρηση υποχρεούται να χορηγεί φαγητό στους εργαζόμενους, βεβαίως δεν το κάνει. «Κάνουμε διάλειμμα - συνεχίζει - και κάθονται πάνω από το κεφάλι μας να τελειώσουμε πιο νωρίς για να πάμε για δουλιά. Αρρωσταίνουμε και μας λένε θα πάρεις φάρμακα και θα έρθεις για δουλιά»!

Πάντα, λέει η Α. Σαντιμπαντάκη, μόλις κάποιος εργαζόμενος επιχειρήσει να πει κάτι, απευθείας του απαντούν ότι αν μιλήσει θα απολυθεί και δεν πρόκειται να βρει δουλιά ξανά. Η Α. Σαντιμπαντάκη, όπως μας είπε, πήγε στο διευθυντή και κατήγγειλε όλη αυτήν την κατάσταση. Ο δε διευθυντής, προκειμένου να μην προχωρήσει η εργαζόμενη σε καταγγελία της, είπε να μη μιλήσει και θα αλλάξουν τα πράγματα, μόνον όμως γι' αυτήν! «Βεβαίως εγώ δε δέχτηκα κάτι τέτοιο», μας λέει η εργαζόμενη, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τονίζει, δε, ότι μόνο με μια δυναμική παρέμβαση όλων των εργαζομένων του ξενοδοχείου μαζί με το σωματείο θα αλλάξει η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ