Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κυβερνητική μεθόδευση με σκοπό την ιδιωτικοποίηση

Η απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει το πολιτικό κόστος χωροθέτησης των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), αλλά και η προωθούμενη διάλυση του ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, του ΕΣΔΚΝΑ, έχει οδηγήσει σε ένα «χορό» αντιδράσεων δήμων, κατοίκων και φορέων, με διαφορετικό περιεχόμενο και προτεινόμενες λύσεις.

«Πατώντας» πάνω στο «φόβο» κατοίκων που καλλιεργούν και οι δημοτικές αρχές να γίνει στην πόλη τους χωματερή, η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας, παρέχοντας τη δυνατότητα στους δήμους να δημιουργούν Συνδέσμους που θα διαχειρίζονται τα δικά τους και μόνο σκουπίδια. «Ανοίγει» έτσι ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στον κερδοφόρο αυτό τομέα, αλλά και για την υιοθέτηση επικίνδυνων - για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον - μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, οι οποίες προωθούνται από συγκεκριμένα μονοπώλια.

Ηδη, ο Σύνδεσμος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσανατολίζεται σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες, που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του, τις οποίες βέβαια θα πληρώνει με τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράττει από τους δημότες. Αμοιρη ευθυνών δεν είναι και η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, η οποία αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία των δύο μεγάλων εργοστασίων του, του Εργοστασίου Ανακύκλωσης και του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Ανω Λιοσίων αποφάσισε από την επομένη του Πάσχα να δέχεται μόνον 500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, ενώ δηλώνει πως θα κλείσει το ΧΥΤΑ, αν μέχρι τις 15 του Ιούνη δε δημοπρατηθούν στην Ανατολική Αττική οι δύο χώροι. Ωστόσο, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν ξεκαθαρίσει, μέσω της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής, πως δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική. Παρόμοια απόφαση έλαβε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής - που προγραμματίζει κινητοποιήσεις για μετά το Πάσχα - λέγοντας πως η περιοχή δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, καθώς τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί την πλειοψηφία των ρυπογόνων και οχλουσών δραστηριοτήτων της Αττικής.

  • Χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βόρειας Αττικής έκλεισε για περίπου μισή ώρα το ρεύμα εξόδου στα διόδια Αφιδνών, διαμαρτυρόμενη για τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ να δημιουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και στο βάθος ιδιωτικοποίηση και καύση! (2005-12-18 00:00:00.0)
Ενας αιώνιος σκουπιδότοπος (2003-06-07 00:00:00.0)
Το Θριάσιο δεν αντέχει και χωματερή (2003-04-12 00:00:00.0)
Εγκαλεί κυβέρνηση και νομαρχία για τα σκουπίδια (2000-08-05 00:00:00.0)
Μοναδικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων! (1998-06-30 00:00:00.0)
"Ανεση χρόνου" στις παράνομες χωματερές (1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ