Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΑΔΑ
Κανένα κρούσμα μέχρι χτες

Μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε διαπιστωθεί κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα σύμφωνα με την καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ενώ την ίδια πληροφόρηση έδιναν μέχρι το βράδυ υπεύθυνες πηγές του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικά μέσα που είχαν την πληροφορία για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα και είπε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Βέβαια, το θέμα της εισόδου του ιού στη χώρα και της επίσημης διαπίστωσης του κρούσματος, μπορεί να είναι δυο διαφορετικά πράγματα, καθώς η καταγραφή μπορεί να είναι υστερότερη της εισόδου του φορέα. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή για ένταση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω και των ημερών, και επιμένει ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Πάντως οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες είχαν χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στη Βουλγαρία, καθώς στη γειτονική χώρα επισήμως δηλώθηκε -για να αμφισβητηθεί στη συνέχεια- και το πρώτο κρούσμα. Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι υπάρχει επαρκής υγειονομική επιτήρηση στα σύνορα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ στην Ελλάδα δεν έχουν δηλωθεί ούτε ύποπτα ούτε πιθανά κρούσματα. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν καταγραφεί 29 πιθανά και 54 ύποπτα κρούσματα, αναφέρει το ΚΕΕΛ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛ και οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν τη σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια με προορισμό τις χώρες που αποτελούν εστίες λοίμωξης (Χονγκ - Κονγκ, Ειδική Διοικητική Περιοχή Κίνας, Κίνα - περιλαμβάνεται Πεκίνο, Ταϊβάν, Επαρχία Guangdong, επαρχία Shanxi - Σιγκαπούρη, Ανόι του Βιετνάμ και Τορόντο του Καναδά) και συμβουλεύουν τους πολίτες να γνωστοποιούν τις επαφές τους με άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες και παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που προσιδιάζει με την άτυπη πνευμονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ