Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αύξηση κερδών από το εμπόριο όπλων

Η Ρωσία εξήγαγε το 2002 στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 4,82 δισ. δολαρίων. Αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ιnterfax», ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν, προσθέτοντας πως αυτά τα έσοδα είναι κατά 500 εκατομμύρια παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC σε σχέση με το 2001 η Ρωσία έχει μια αύξηση εσόδων από το εμπόριο όπλων κατά 1 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά, που παρουσιάζεται αύξηση του ρωσικού εμπορίου όπλων.

Οπως σημειώνει το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, ένα από τα πιο γνωστά στον κόσμο ινστιτούτα που ασχολούνται με τα ζητήματα των εξοπλισμών, το Διεθνές Ινστιτούτο ζητημάτων ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) υπολογίζει πως η Ρωσία ήδη ξεπέρασε τις ΗΠΑ και είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο! Πάντως ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως το 70% των εσόδων από το εμπόριο όπλων προέρχεται από την πώληση αεροπορικής τεχνολογίας, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια αύξησης για το εμπόριο όπλων της ξηράς και θάλασσας.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που πήρε ο Β. Πούτιν για την παραπέρα ανάπτυξη του εμπορίου όπλων, αλλά και της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας με άλλες χώρες είναι η εμφάνιση ενός ακόμη αντιπροέδρου στη ρωσική κυβέρνηση που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Η Ρωσία εξάγει σήμερα οπλικά συστήματα σε περίπου 70 χώρες του κόσμου. Επίσης υπολογίζεται πως σήμερα στη χώρα αυτή υπάρχουν πάνω από 1.700 επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα, που σχεδιάζουν και παράγουν όπλα. Η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει το τελευταίο διάστημα τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων, κι υπολογίζει ότι στη χώρα θα πρέπει το πολύ να μείνουν 50 - 70 μεγάλες επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ