Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
(Εντεινόμενος) ταξικός πόλεμος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διευρύνεται ταχύτατα το χάσμα των ανώτερων από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα κατά τάξη στην Τουρκία, δείχνει έρευνα του ερευνητικού οίκου Kum Company που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό που ορίζεται ως «ανώτερο» ζει με ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα 10,5 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 6.360 ευρώ), την ώρα που οι πιο φτωχές οικογένειες διαβιούν με ένα μηνιαίο εισόδημα 132 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (80 ευρώ).

Η kriz (κρίση στα τουρκικά) του 2001 έχει επιδεινώσει σε αφόρητο βαθμό τις ανισότητες στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, με την ταξική διαστρωμάτωση να αναδιατάσσεται - και χιλιάδες πρώην «ευνοούμενους» της μικροαστικής και αστικής τάξης να προσγειώνονται ανώμαλα.

Κατά τα στοιχεία της έρευνας το 48% των τουρκικών νοικοκυριών ζουν με εισόδημα από 20 έως 500 ευρώ το μήνα! Και αυτό την ώρα που το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη είναι 200 εκατομμύρια λίρες (120 ευρώ)... Σε αυτό το 48% αναλογεί το 32,5% του εθνικού εισοδήματος. Οι αυξήσεις των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης τους δύο τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στο Ιράκ επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Την ίδια στιγμή το εσωτερικό και εξωτερικό χρέος του τουρκικού κράτους ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας σε απόλυτες τιμές (160 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την Turk-Is, τη συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων, το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια ορίζεται πλέον στο εισόδημα των 1,3 δισ. τουρκικών λιρών (790 ευρώ περίπου). Κατά την ίδια πηγή, για μια αξιοπρεπή διαβίωση χρειάζονται 1,5 δισ. τουρκικές λίρες (περί τα 910 ευρώ) σε μηνιαία έσοδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ