Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οργή κατά Πάουελ, ΗΠΑ και κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μπορεί ο Ισπανός πρωθυπουργός να χαίρει της εμπιστοσύνης των Αμερικανοβρετανών που συνδιαλέγονται μαζί του, αναφορικά και με το φερόμενο ως ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, ωστόσο, ο ισπανικός λαός αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου της Ισπανίας, μόνο την οργή και την αντίθεσή τους εκφράζουν... Τόσο για τον πόλεμο όσο και για αυτή τη δολοφονική συμμορία, που ονομάστηκε «συμμαχία των πρόθυμων». Τελευταίο κρούσμα του «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού, με βέλη που στρέφονται και εναντίον των ΗΠΑ, οι «δικαιολογίες» του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, αναφορικά με τα αμερικανικά πυρά εναντίον του ξενοδοχείου «Παλεστάιν».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εδώ και δύο τετραετίες στην αντιπολίτευση στην Ισπανία, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ για προσπάθεια δικαιολόγησης του θανάτου του εικονολήπτη Χοσέ Κούσο, που σκοτώθηκε στην επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στο «Παλεστάιν».

Ο Μάνουελ Φράγκα, βετεράνος πολιτικός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ επιβεβαίωσε, πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέστειλε επιστολή για το συμβάν στην Ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο. Ο Πάουελ υποστήριξε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του ξενοδοχείου για να αποκρούσουν επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράκ, στις 8 Απρίλη.

Η Ουάσιγκτον διατύπωσε «προφάσεις» αντί να παραδεχτεί ότι η επίθεση είναι «ηθικά και δεοντολογικά» επιλήψιμη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χεσούς Καλντέρα αναφερόμενος στην επιστολή του Κόλιν Πάουελ προς την Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο, όπου ανέφερε ότι «υπό καθεστώς απειλών, δεχόμενοι πυρά και με τον κίνδυνο απωλειών, οι δυνάμεις μας έπρεπε να αμυνθούν. Η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη». Στην επιστολή, ο Πάουελ προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, «δε θεωρούν τους αμάχους και τα μη στρατιωτικά κτίρια ως στρατιωτικούς στόχους».

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου, εκτός από τον Ισπανό εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου «TeleCinco» σκοτώθηκε και ο Ουκρανός συνάδελφός του Τάρας Πρότσιουκ, ο οποίος εργαζόταν για το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Επίσης, όλοι οι δημοσιογράφοι, που διέμεναν στο ξενοδοχείο ανέφεραν ότι δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί πριν από την αμερικανική επίθεση. Συνεπώς... ο Πάουελ «παραποίησε» τα γεγονότα, τόνισε ο Καλντέρα.

Πάντως σύμφωνα με τον Φράγκα, οι ΗΠΑ διέταξαν ανακρίσεις για το περιστατικό, για το οποίο η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο, δε διαμαρτυρήθηκε -επίσημα εννοείται- γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση και την καταδίκη των Ισπανών δημοσιογράφων -που είχαν διαμαρτυρηθεί και εντός του Κοινοβουλίου κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και της Ανα Παλάθιο- αλλά και όλου του ισπανού λαού, με τις συνεχείς διαδηλώσεις και την αντιπολεμική στάση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ