Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΚΙΝΑ
Θολή η «ολοκλήρωση» των συνομιλιών στο Πεκίνο...

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα

Associated Press

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα
ΠΕΚΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην αμερικανική και βορειοκορεατική αντιπροσωπεία έληξαν χτες, ένα 24ωρο νωρίτερα απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί. Ομως, κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να μιλήσει για αποτυχία ή επιτυχία των συνομιλιών στο Πεκίνο, μολονότι τίποτε έως τώρα δε φαίνεται να φωτογραφίζει «υποχώρηση» των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας. Γι' αυτό και το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο αξιωματούχο της χώρας, επαναλάμβανε πως η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό τον (γνωστό) όρο πως η Ουάσιγκτον θα προβεί σε κάποια θαρραλέα ενέργεια προς εκτόνωση της κρίσης... «Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο εξαρτάται απ' τις κινήσεις των ΗΠΑ», έλεγε μεταξύ άλλων το τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου.

Εντούτοις, απ' την άλλη πλευρά, εκπέμπονταν συγκεχυμένα μηνύματα. Αφ' ενός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ (σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Γαλλικό και το «Ρόιτερς»), φερόταν να ανακοινώνει τη συντομότερη (απ' το αναμενόμενο...) «ολοκλήρωση» των αμερικανο-βορειοκορεατικών συνομιλιών στο Πεκίνο και να «καταγγέλλει τη βορειοκορεατική επιθετικότητα που πήρε τη μορφή απειλών(;)». Την ίδια στιγμή, ο Κόλιν Πάουελ φερόταν να ανακοινώνει τη για σήμερα ολοκλήρωση των επαφών του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι (που ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο) με Κινέζους αξιωματούχους.

Αφ' ετέρου, ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευδαν το βαρύ κλίμα που προκαλούσαν οι δηλώσεις Πάουελ, λέγοντας πως στις συνομιλίες «καταγράφηκαν οι απόψεις εκάστης πλευράς» και πως έγιναν σε ένα «γενικώς καλό κλίμα». «Η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική απ' ό,τι παρουσιάζεται», έλεγαν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Πάντως, νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «XINHUA» ανακοίνωνε την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-ΗΠΑ, Λι Ζιαοξίνγκ και Κ. Πάουελ, αντίστοιχα, και πως κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής «συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο είναι ευεργετικές»... Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λίου Ζιαντσάο, είπε πως οι συνομιλίες στο Πεκίνο «έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης με προοπτική την εξεύρεση τρόπων για ειρηνική επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος».

Τέλος, την εξέλιξη της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα αναλύσει και θα συζητήσει με ομολόγους του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα αρχίσει σε ένα 48ωρο σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και - προεδρεύουσα της ΕΕ - Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ