Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας μήνας μετά τις ... «οχτώ βδομάδες»

Μεθαύριο, οι μήνες γίνονται τρεις, από τη μέρα που ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ «χτύπησε» την Αθήνα. Από τη μέρα, που χιλιάδες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο. Την πλάτη τους χτύπησε σχεδόν η μισή κυβέρνηση, όταν η «φιλανθρωπία» γινόταν κυβερνητική πολιτική (ο πρωθυπουργός άνοιξε λογαριασμό) και οι υποσχέσεις μοιράζονταν πλούσια. Οι «οχτώ βδομάδες» αποτελούν πια ένα πικρό αστείο για εκείνους, τους πολλούς, που ζουν - και θα ζουν για πολύ ακόμα - στις σκηνές.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Οι νύχτες εφιαλτικές. Χιλιάδες άνθρωποι να προσπαθούν να ζήσουν, με ό,τι τους έχει απομείνει. Αυτό, δηλαδή, που κάνουν χιλιάδες συνάνθρωποί τους σεισμοπαθείς κι αυτοί σε πολλές γωνιές της χώρας. Στην Κοζάνη, στο Αίγιο, στον Πύργο, στα Γρεβενά και αλλού.

Στον καταυλισμό «Καποτά» στο Μενίδι, οι σκηνές είναι 120. και αυτό θεωρείται ...μεγάλη επιτυχία απ' τους υπεύθυνους. «Σε δύο βδομάδες θα έχουν φύγει όλες οι σκηνές», μας διαβεβαίωσε ένας κοινωνικός λειτουργός, μεταφέροντας ουσιαστικά τα «θα» των προϊσταμένων του - του υπουργείου Υγείας στη συγκεκριμένη περίπτωση - με την ίδια άνεση που θα έκαναν και οι ίδιοι.

Λίγα μέτρα πάνω απ' τον καταυλισμό του στρατοπέδου, έχουν ήδη στηθεί τα λυόμενα. Τα περισσότερα απ' αυτά δεν μπορούν ακόμα να κατοικηθούν, αφού ούτε ρεύμα υπάρχει, αλλά και τα υδραυλικά τους είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Τα παράπονα είναι πολλά. «Πατάω καζανάκι, το νερό, αντί για μέσα, χύνεται έξω! Ανοίγω τη βρύση της κουζίνας, το νερό στάζει και φεύγει σ' όλο το δωμάτιο! Αν από τώρα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, μετά από λίγους μήνες διαμονής φανταστείτε τι έχει να γίνει», λέει μία από τις ...«προνομιούχες» σεισμόπληκτες των λυομένων.

Παρόμοια, αν όχι χειρότερη, είναι και η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Τελωνείου στο Μενίδι (ο μεταφερόμενος από το γήπεδο του Αχαρναϊκού καταυλισμός). Τα προβλήματα και εκεί είναι μεγάλα. Περίπου σαράντα σκηνές έχουν μείνει στο χώρο. Το φαΐ λείπει. «Μας έχουν πνίξει στην κοροϊδία και τη γραφειοκρατία». «Ως πότε θα περιμένουμε; Ως πότε θα αντέξουμε;». Αυτές είναι οι χαρακτηριστικότερες φράσεις, που ακούγονται και εδώ. Η αναμονή για την υλοποίηση των υποσχέσεων που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει τελειώσει κάπου εδώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ