Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατεβάζουν ρολά οι ΤΑΣ!

Κλείνουν στις 7 Γενάρη του 2000 οι επτά Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Αττικής, αφού λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων. Η εμπειρία της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Ηλείας, της Κόνιτσας και άλλων περιοχών δείχνει ότι οι σεισμοπαθείς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να αρχίσει ξανά η διαδικασία!

Κλειστές θα βρουν τις πόρτες των επτά Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) της Αττικής χιλιάδες σεισμοπαθείς, στις 7 Γενάρη του 2000! Εκείνη την ημέρα σταματά η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.Κι αυτό γιατί στις 7.1.2000 λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων στους ΤΑΣ της Αττικής. Ετσι, χιλιάδες σεισμοπαθείς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες για να ξεκινήσει - ίσως από την αρχή - η διαδικασία!

Το «λουκέτο» που θα μπει στους ΤΑΣ σημαίνει ότι χιλιάδες σεισμόπληκτες οικογένειες δε θα μπορέσουν να εισπράξουν το επίδομα ενοικίου, ενώ θα περιμένουν αρκετούς μήνες όσοι θέλουν να υποβάλουν μελέτες για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής, ώστε να επισκευάσουν ή ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους. Τα παραπάνω δε θα συμβούν για πρώτη φορά. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργούν μέχρι τώρα οι ΤΑΣ σε όλες τις περιοχές της χώρας όπως στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Κόνιτσα, τον Πύργο (εκτός από το Αίγιο, αφού μόνο εκεί υπάρχει μόνιμο προσωπικό).

Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα. Ωστόσο, αν και οι ρυθμοί της αποκατάστασης προχωρούν πολύ αργά, δεν έχει φροντίσει να ανανεώσει τις συμβάσεις του προσωπικού, οδηγώντας έτσι και τους εργαζόμενους σε απόλυση, αλλά παράλληλα καταδικάζοντας τους σεισμόπληκτους να περιμένουν πολύ περισσότερο για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής τους.


Να σημειώσουμε ότι οι υπάλληλοι των ΤΑΣ (διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με 4μηνες συμβάσεις. Οταν γίνεται ένας σεισμός, αμέσως προσλαμβάνεται το προσωπικό (πολιτικοί μηχανικοί, εργοδηγοί, αρχιτέκτονες, οδηγοί, διοικητικοί υπάλληλοι, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. ά.). Μετά από τέσσερις μήνες, όταν δηλαδή λήξουν οι πρώτες συμβάσεις, αυτομάτως ο ΤΑΣ παύει να λειτουργεί! Αμέσως μετά προσλαμβάνεται νέο προσωπικό. Συνήθως το 50% του τεχνικού προσωπικού και όλο το διοικητικό προσωπικό απολύεται. Οσοι δεν απολυθούν, υπογράφουν νέες συμβάσεις διάρκειας ενός έτους. Και ακολουθεί ακριβώς ο ίδιος κύκλος απολύσεων, προσλήψεων και ανανεώσεων συμβάσεων, κάθε φορά που λήγουν οι μονοετείς συμβάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Κοζάνης. Εκεί, παρουσιάστηκαν τρία μεγάλα κενά στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων από το 1995 μέχρι σήμερα. Το πρώτο, όταν έληξαν οι πρώτες 4μηνες συμβάσεις, είχε διάρκεια περίπου 8 ημερών. Και ήταν τόσο μικρό, γιατί έτυχε η λήξη των συμβάσεων να συμπέσει με το σεισμό της Κόνιτσας. Ετσι, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το ίδιο προσωπικό για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Κόνιτσας.

Το δεύτερο κενό λειτουργίας του ΤΑΣ Κοζάνης, το 1996, ήταν διάρκειας 1,5 μήνα. Το τρίτο κενό, το 1997, 2 μηνών. Το τέταρτο είχε διάρκεια 4 μηνών. Το επόμενο κενό θα είναι από τις 31.12.1999 και δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

Συνολικά λοιπόν την περίοδο 1995-99 η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων Κοζάνης και Γρεβενών σταμάτησε για 8 μήνες!

Κάθε φορά που έληγαν οι συμβάσεις, γινόταν επαναχρέωση των φακέλων στους νέους ελεγκτές μηχανικούς, οι οποίοι έπρεπε να τους μελετήσουν από την αρχή και σε πολλές περιπτώσεις ζήτησαν να γίνει επανέλεγχος σε πολλά σπίτια. Ετσι, η ταλαιπωρία των σεισμοπλήκτων συνεχιζόταν αρκετά χρόνια μετά το σεισμό.

Το υπόμνημα των εργαζομένων

Τα παραπάνω έχουν εκθέσει πολλές φορές στο παρελθόν οι υπάλληλοι των ΤΑΣ στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το σεισμό της Αθήνας, όταν οι υπάλληλοι των ΤΑΣ Κοζάνης και Γρεβενών κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Αττικής, υπήρξε προφορική δέσμευση για ανανέωση των συμβάσεων πριν αυτές λήξουν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τον περασμένο Ιούλιο 70 υπάλληλοι του ΤΑΣ Κοζάνης και των Γραφείων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Πτολεμαΐδας και Κόνιτσας έστειλαν σχετικό υπόμνημα στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και άλλες υπηρεσίες, με την ελπίδα να δοθεί μία λύση στο πρόβλημά τους.

«Εχει παρατηρηθεί, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, κενό μεταξύ της προηγούμενης και της επόμενης προκήρυξης της σύμβασης και πρόσληψης του νέου προσωπικού μέχρι και 5 μήνες. Αυτό δημιουργεί αυτόματα το ουσιαστικό και τυπικό κλείσιμο της υπηρεσίας, την αποδιοργάνωση της ροής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων και τη συσσώρευση όγκου εργασίας, που δύσκολα μπορεί να ομαλοποιηθεί με τη νέα σύμβαση.

Κάθε νέα προκήρυξη, συμπληρώνουν, για επαναπρόσληψη προσωπικού με 50% προϋπηρεσία στον αριθμό των προσλαμβανόμενων τεχνικών, αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας, γιατί καλείται η υπηρεσία να λειτουργήσει με τεχνικούς που οι μισοί από αυτούς δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Αυτό το πρόβλημα μεγιστοποιείται στο διοικητικό προσωπικό, όπου εκεί όλοι οι υπάλληλοι αλλάζουν με κάθε σύμβαση. Η ετήσια ανακύκλωση με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΤΑΣ και ΓΑΣ παρουσιάζει επίσης προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγικότητα, αλλά και την αξιοπιστία των Υπηρεσιών αυτών.

Οι υπάλληλοι που καλούνται να τις στελεχώσουν, επειδή δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι μετά 12 μήνες θα βρίσκονται και πάλι εκεί, ευνόητο είναι ότι δεν έχουν την παραγωγικότητα που θα έπρεπε. Οι νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι έχουν ένα διάστημα που παράγουν ελάχιστα, επειδή δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία. Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η αβεβαιότητα σπρώχνει τους υπαλλήλους να ασχολούνται με εξωτερικές δουλιές, να διατηρούν τα ιδιωτικά τους γραφεία παράλληλα και να μην είναι εφικτός ο έλεγχος και η απόδοση των ευθυνών. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των ΤΑΣ και ΓΑΣ, που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, με άμεσο αντίκτυπο στους συναλλασσόμενους πολίτες», καταλήγει το υπόμνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ