Κυριακή 4 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Πολιτική για τα... σκουπίδια!

Εδώ και χρόνια - τουλάχιστον μια δεκαετία πριν - το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόσο στη χώρα μας γενικά, όσο και στην Αττική ειδικότερα, προβάλλει ως ιδιαίτερα οξυμένο, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Ενα πρόβλημα που, δυστυχώς, καρκινοβατεί ακόμη με πρωταρχική ευθύνη της κυβέρνησης - και όχι μόνο, αφού την κωλυσιεργία αυτή ανέχτηκαν οι εκπρόσωποι στο χώρο κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΝ.

Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν ακόμη και οι οποίες παίρνουν συνεχώς και νέα παράταση ζωής. Το αποδεικνύει η τρομακτική καθυστέρηση χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων...

Η κωλυσιεργία αυτή της κυβέρνησης γίνεται απολύτως εσκεμμένα, αφού έτσι καλλιεργείται και ενισχύεται η αντίληψη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του τομέα και της καθαριότητας, επιβάλλοντας πρακτικά τη συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου στην κατασκευή, αλλά και στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στερεών αποβλήτων. Ηδη στους ιδιώτες δόθηκε όλη η «πίτα» της ανακύκλωσης, με χρήματα του ελληνικού λαού, στον οποίο μάλιστα θα μετακυληθεί και το κόστος λειτουργίας.

Αποτέλεσμα, λοιπόν, της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι φτάσαμε σε αδιέξοδο στο ζήτημα των σκουπιδιών και στην Αττική, αφού ακόμη και αν ενεργοποιηθεί άμεσα το τελευταίο τμήμα του υπάρχοντος Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Α. Λιοσίων, θα έχει κορεστεί πλήρως στα τέλη του 2004. Ειδικότερα μάλιστα στην Αττική, η κωλυσιεργία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των απορριμμάτων να οδηγείται στη Δυτική Αττική, που έχει αναδειχτεί σε σκουπιδότοπο και αποδέκτη κάθε επικίνδυνης δραστηριότητας, ενώ παράλληλα ολόκληρος ο πληθυσμός του Λεκανοπεδίου έχει καταστεί όμηρος του εκλεκτού της κυβέρνησης δημάρχου Ανω Λιοσίων, προς όφελος του οποίου έχει θεσπίσει ιλιγγιώδη αντισταθμιστικά τέλη που πληρώνει όλος ο λαός της Αττικής.


Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Ν. Παπαδήμας, δημιουργώντας τεχνητό αδιέξοδο τις προηγούμενες μέρες - με την απόφαση να δέχεται η χωματερή μόνο 500 τόνους την ημέρα από τους 5.500 τόνους που παράγονται - επιχειρεί να διευκολύνει την κυβέρνηση σε δυο βασικούς στόχους:

  • Να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η Δυτική Αττική - και μάλιστα η διπλανή περιοχή της Φυλής - θα είναι και πάλι ο βασικός αποδέκτης του μεγάλου όγκου των απορριμμάτων της Αττικής.
  • Να διαλύσει τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, που θα την πληρώσει με ακόμη ακριβότερα τέλη ο λαός, αλλά και το πέρασμα σε άλλες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η καρκινογόνος καύση, που πλασάρουν έντονα οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ενώ σ' αυτούς προστέθηκε πλέον ανοιχτά και η δήμαρχος Αθήνας, Ντ. Μπακογιάννη.

Οπως και να 'χει αυτή η πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε σταθερές θέσεις και εμμένει σ' αυτές, καθώς είναι ο μόνος δρόμος να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο: Να χωροθετηθούν άμεσα οι νέοι χώροι και εγκαταστάσεις ταφής και επεξεργασίας απορριμμάτων, με βάση τις επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες και όχι με βάση πολιτικές σκοπιμότητες. Να αποκλειστεί η υπερκορεσμένη περιοχή Α. Λιοσίων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Φυλής. Να αρχίσει άμεσα η διαδικασία απορρύπανσης και απομάκρυνσης της χωματερής Α. Λιοσίων. Να εκλογικευτούν τα υπέρογκα αντισταθμιστικά τέλη, που συνιστούν ουσιαστικά δεύτερη φορολογία. Να αποκατασταθούν σύντομα όλες οι χωματερές. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας καθαριότητας. Να αποκλειστεί η καύση ως μέθοδος διαχείρισης. Να χωροθετηθούν και να αρχίσουν τα έργα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Να καλυφθούν όσα κενά υπάρχουν στη νομοθεσία.


Eurokinissi


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ