Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Μπροστά στα αδιέξοδα της ψευτοανωτατοποίησης

Μετέωρα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής, καθώς και Τοπογραφίας των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, μετά από χτεσινή απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα, μετά από δώδεκα αναβολές της υπόθεσης, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία (3-2) εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 318/94, το οποίο καθόριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τριών παραπάνω τμημάτων των ΤΕΙ. Ωστόσο, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση, λόγω μείζονος σημασίας, αλλά και επειδή κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει για το θέμα αυτό το 1994 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομο και αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα 318/94. Το ΤΕΕ υποστήριζε ότι γίνεται έμμεση καταστρατήγηση του διαχωρισμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να επέρχεται πλήρης εξομοίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παράλληλα, το ΤΕΕ ισχυρίζεται ότι αυτή η εξομοίωση οδηγεί σε ουσιαστική ισοτιμία των χορηγούμενων πτυχίων, ως τίτλων απαραίτητων για την άσκηση επαγγέλματος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ' αριθμό 1178/03 απόφασης του ΣτΕ λοιπόν, το Προεδρικό Διάταγμα 318/1994 κρίνεται παράνομο και αντισυνταγματικό γιατί:

  • Δεν καθορίζει κατάλογο ειδικών επαγγελματικών αρμοδιοτήτων που μπορούν να έχουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ.
  • Κάποια αλληλοκάλυψη μεταξύ των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ και των ΑΕΙ είναι μεν επιτρεπτή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης αλληλοκάλυψη. Δηλαδή, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορεί να καλύπτουν μέρος των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων των αποφοίτων των ΑΕΙ, όχι όμως συλλήβδην όλες τις επαγγελματικές αρμοδιότητες.
  • Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι είναι άσχετη με το όλο θέμα η γνωστή κοινοτική οδηγία 89/48 που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα, ύστερα από τριετή εκπαίδευση και έχει κυρωθεί από τη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι την κοινοτική οδηγία 89/48 είχε επικαλεστεί η πλευρά των ΤΕΙ για να πετύχει την εξομοίωση με τα ΑΕΙ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης Π. Κοτσώνης στη συζήτηση στο ΣτΕ στις 4 Δεκέμβρη 2002 είχε προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή του ΤΕΕ και να κριθεί αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα 318/94, γιατί επέρχεται έμμεση καταστρατήγηση του συνταγματικού διαχωρισμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η υπόθεση, αν και δεν έχει κριθεί τελεσίδικα, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ΤΕΙ, που προκύπτει από την ίδια τη φύση των ιδρυμάτων. Παρά τις τυμπανοκρουσίες της ψευτο-«ανωτατοποίησης», το περιεχόμενο σπουδών των περισσότερων ΤΕΙ παραμένει πολύ μακριά από την ανώτατη εκπαίδευση κι αντίστοιχα, χιλιάδες σπουδαστές και απόφοιτοι είναι όμηροι αυτής της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης. Το παράδειγμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, καθώς είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία των ΤΕΙ οι απόφοιτοι των περισσότερων ειδικοτήτων δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ τίθενται σε αμφισβήτηση και τα υπάρχοντα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάποιες ειδικότητες.

Μέσα από αυτή την κατάσταση προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς τους αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ένα αίτημα που έχει θέσει κατά καιρούς μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της κοινότητας των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ