Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Αναζητώντας τη... διαπλοκή

Η μετάδοση της εκπομπής της Τ. Στεφανίδου καταστρατηγεί την απόφαση του ΕΣΡ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όχι μόνο ύστερα από τις καταγγελίες του Γ. Κουρή κατά των μετόχων της εταιρίας «Altec» Α. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη, αλλά και μετά από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ανοιχτό παραμένει ουσιαστικά το θέμα του πιστοποιητικού διαφάνειας το οποίο έδωσε το ΕΣΡ στην εταιρία «Altec», αλλά και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όχι μόνο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, αλλά και του «Extra». Μέσα σε αυτό το λαβύρινθο της διαπλοκής των ΜΜΕ, το ΕΣΡ καλείται να βρει το νήμα και να φθάσει μέχρι την άκρη.

Η διαμάχη του Γ. Κουρή με τους Α. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη έχει από καιρό χτυπήσει την «πόρτα» του τηλεοπτικού σταθμού «Alter». Σύμφωνα με καταγγελίες του Γ. Κουρή πραγματικοί μέτοχοι του τηλεοπτικού σταθμού είναι οι Α. Αθανασούλης και Γ. Βαλσαμίδης, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού εικονικά σαν μέτοχοι φέρονται οι σύζυγοί τους Α. Παυλοπούλου και Δ. Κούτρα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά και από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ εμφανίζεται ότι το τίμημα από τη μεταβίβαση μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» στις Α. Παυλοπούλου και Δ. Κούτρα είναι μειωμένο κατά 1,9 δισ. δρχ. Με βάση μάλιστα τον έλεγχο του ΣΔΟΕ το «ALter» εξέδωσε εικονικά τιμολόγια προς την εταιρία του τηλεοπτικού σταθμού «Extra».

To ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση, μετά από τα δημοσιεύματα του Τύπου και τη δημοσιοποίηση του ελέγχου του ΣΔΟΕ, αποφάσισε ν' αποστείλει έγγραφο προς το ΣΔΟΕ ζητώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχό του, προκειμένου το ΕΣΡ ν' ασκήσει το δικό του έλεγχο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Alter» και «Extra» ή για οποιονδήποτε άλλο, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό.

Πρόστιμα επέβαλε χτες το ΕΣΡ σε 31 από τους 35 ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου οι οποίοι λειτουργούν με άδεια. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν γιατί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που προβλέπεται από το νόμο. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 139.000 ευρώ, τα οποία κυμαίνονται από 3.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Οι ποινές επιβλήθηκαν ανάλογα με την ακροαματικότητα των ραδιοφωνικών σταθμών. Από 10.000 ευρώ θα πληρώσουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Φλας», «ΑΝΤΕΝΝΑ», «Alpha News» και «ΣΚΑΪ».

Το ΕΣΡ επέβαλε επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Magic» γιατί σε αθλητική εκπομπή που μεταδόθηκε στις 13.1.2003 ακούστηκαν βωμολοχίες. Το ΕΣΡ απέρριψε την αίτηση θεραπείας του τηλεοπτικού σταθμού «Αθήνα TV». Μετά την απόρριψη της αίτησης ο τηλεοπτικός σταθμός σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ θα πρέπει να διακόψει τη λειτουργία του. Αίτηση θεραπείας είχαν καταθέσει στο ΕΣΡ και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το TEMPO, για τους οποίους το ΕΣΡ έχει αποφασίσει την ανάκληση της άδειας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να καταθέσουν υπομνήματα.

Στο επίκεντρο της Ολομέλειας του ΕΣΡ ήταν και ο τηλεοπτικός σταθμός «Alter», εκπρόσωποι του οποίου είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τηλεοπτικά προγράμματα που αφορούσαν συγκεκαλυμμένη διαφήμιση και την προστασία των ανηλίκων. Το ΕΣΡ έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος για έναρξη κυρώσεως. Για μία ακόμη φορά όμως, το ΕΣΡ έκανε παρέμβαση για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου η οποία ήταν προγραμματισμένη με άλλο τίτλο να βγει στον αέρα προχτές Δευτέρα ...«Αποκλειστικά». Το ΕΣΡ ζήτησε από τους εκπροσώπους του σταθμού να σεβαστούν και να υλοποιήσουν την απόφαση του ΕΣΡ, σύμφωνα με την οποία η εκπομπή έχει ανασταλεί για ένα μήνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προχτές Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του καναλιού να μη βγει η εκπομπή στον αέρα και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ πιστεύει ότι με την αλλαγή του τίτλου, δεν αλλάζει το περιεχόμενο της εκπομπής και η συνέχιση της μετάδοσης της, από το «Alter» «φαλκιδεύει και καταστρατηγεί» την απόφαση του ΕΣΡ. Στο επίκεντρο του ΕΣΡ βρίσκεται και το άλλο ήμισυ της Τατιάνας, η Χριστίνα Λαμπίρη με την εκπομπή του STAR «Super Star», αφού όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης το ΕΣΡ «ερευνά» και αυτή την εκπομπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ