Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Γενική απεργία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Μέρα απεργίας χτες για τους Αυστριακούς εργαζόμενους, που διαμαρτυρήθηκαν μαζικά κατά των σχεδίων της δεξιάς κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ να «αναδιαρθρώσει» το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Η απεργία ήταν ουσιαστικά η πρώτη γενική απεργία στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας οι περισσότεροι οικονομικοί τομείς της χώρας παρέλυσαν (από τις αερομεταφορές, μέχρι τις τράπεζες, τα ταχυδρομεία και τις βιομηχανίες), ενώ διοργανώθηκαν και μεγάλα συλλαλητήρια στις μεγάλες αυστριακές πόλεις του Ζάλτσμπουργκ, της Βιέννης και του Γκρατς.

Την οργή των εργαζομένων έχουν προκαλέσει οι σκανδαλώδεις προτάσεις της δεξιάς κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ετοιμάζει να παρουσιάσει στη Βουλή στις 6 του Ιούνη. Το νομοσχέδιο χαρακτηριστικά προβλέπει: 1. Την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 59 χρόνια για τους άντρες και 57 για τις γυναίκες στα 65 και 60 αντίστοιχα. 2. Την αύξηση του ορίου αναγκαστικών συνεισφορών από 40 σε 45 χρόνια. 3. Την περικοπή των συντάξεων μέχρι και 30%, αφού πλέον οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των συνεισφορών των τελευταίων 40 χρόνων αντί των τελευταίων 15 που ίσχυε μέχρι τώρα!

Γεγονός είναι πάντως ότι το συνταξιοδοτικό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης, αφού το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, φαίνεται διασπασμένο σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με το Κόμμα των Ελευθέρων διαθέτουν 97 έδρες σε σύνολο 183.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ