Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναδιατάξεις στην κατοχική διοίκηση
  • Συνεχίζεται η διανομή συμβολαίων σε «ημετέρους»
  • Μετ' (αμερικανικών) εμποδίων φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΣΟΡΑ.-

Νέο επικεφαλής έχει, από χθες το απόγευμα, η αμερικανική κατοχική πολιτική διοίκηση στο Ιράκ. Ο διορισμός, από τον Πρόεδρο Μπους, του Πολ Μπρέμε σε ιεραρχικά ανώτερη θέση από τον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, επιβεβαίωσε τις φήμες που έφεραν την αμερικανική ηγεσία εξαιρετικά προβληματισμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Ιράκ. Χθες, επίσης, κατοχυρώθηκε σε αμερικανική εταιρία, με στενές διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο, η διαχείριση των 3 διεθνών αεροδρομίων του Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, η ανθρωπιστική βοήθεια στο «παντελώς ισοπεδωμένο», όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού, Ιράκ φθάνει μετά πολλών εμποδίων.

Ο Πολ Μπρέμε, πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετέπειτα συνεργάτης του μέντορά του Χένρι Κίσιγκερ στην εταιρία του τελευταίου, είναι, από χθες, ο ανώτερος πολιτικός διοικητής της κατοχικής διοίκησης στο Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άνθρωπο εμπιστοσύνης, με τεράστια πείρα, που φέρνει σε πέρας ό,τι αναλάβει» και απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση για την αλλαγή των σχεδίων. Ο Μπρέμε θα αναλάβει τη γενική εποπτεία της ιρακινής ανοικοδόμησης με έμφαση «στη μετάβαση προς τη δημοκρατία», και σ' αυτόν θα αναφέρεται ο Τζέι Γκάρνερ, που θα περιοριστεί στην επίβλεψη της ανοικοδόμησης των υποδομών.

Ο Τζορτζ Μπους, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε πεπεισμένος ότι «θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Τους ισχυρισμούς αυτούς έσπευσαν να επιβεβαιώσουν διαρροές από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τις οποίες ερευνάται «κινητό εργαστήριο που ανακαλύφθηκε στο Ιράκ και πιθανότατα είναι εργαστήριο χημικών όπλων».

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε, στην Ουάσιγκτον, ότι η εταιρία «Skyline», που έχει συνεργαστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου με τον αμερικανικό στρατό, ανέλαβε την εκμετάλλευση των 3 διεθνών αεροδρομίων του Ιράκ, στη Βασόρα, στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συμβόλαιο που υπογράφτηκε είναι ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να αγγίξει και τα 10,2 εκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους μήνες.

«Κρανίου τόπος» το Ιράκ

«Οι δυνάμεις κατοχής οφείλουν να εξασφαλίσουν την τάξη, την ευμάρεια και την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών του Ιράκ άμεσα», δήλωνε, από τη Βαγδάτη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κελενμπέρτζερ, διευκρινίζοντας με νόημα ότι «από την άποψη της ανθρωπιστικής νομοθεσίας τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα είναι δύναμη κατοχής». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του αυστριακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι, που βρίσκεται στο Αμμάν για να συντονίσει την κατασκευή ενός ειδικού κέντρου για τραυματίες, χαρακτήριζε «κρανίου τόπο από την άποψη της νοσοκομειακής υποδομής» το Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Ο Κοπέτσκι κατήγγειλε ότι υπάρχει έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών νοσοκομειακών υλικών, όπως είναι οι σύριγγες μιας χρήσης. Σήμερα το βράδυ, αναμένεται να φθάσει στη Βαγδάτη, μετά από καθυστέρηση μιας βδομάδας εξαιτίας των «προβλημάτων ασφαλείας» που επικαλούνταν ο αμερικανικός στρατός, η αποστολή της ΕΕ με 19 τόνους νοσηλευτικό υλικό.

Τις καταγγελίες του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαιώνουν και πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στο νότιο και στο κεντρικό Ιράκ. Ο αμερικανικός στρατός, χθες, πάντως, αρκέστηκε να απελευθερώσει άλλους 250 αιχμαλώτους πολέμου από το Ουμ Κασρ, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της περασμένης βδομάδας έχουν απελευθερωθεί στη συγκεκριμένη πόλη 5.000 αιχμάλωτοι πολέμου. Εντός της πόλης, πάντως, τα πνεύματα είναι οξυμένα, καθώς το χάος παραμένει και οι ισπανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την επιτήρησή της επιδεικνύουν απροθυμία να αναλάβουν το οποιοδήποτε μέτρο.

Ενταση επικράτησε, χθες, και στη Βασόρα, μετά την είδηση του θανάτου ενός 14χρονου που πυροβολήθηκε από μικρή απόσταση στην κοιλιά από Βρετανό στρατιώτη. Οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι γίνεται σχετική έρευνα, ενώ δε σχολιάστηκε η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε, χθες, στα γραφεία του δικτύου «αλ Τζαζίρα» στην πόλη.

Καταγγελίες

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη διαδικασία αναδημιουργίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων που συντηρούσε το πρώην Μπάαθ, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν το αντι-αμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει, ήδη, να συγκροτούνται παραστρατιωτικές ομάδες, που θα έχουν ως στόχο τον εντοπισμό όσων αντιτίθενται στην αμερικανική διοίκηση, τη διάβρωση αντι-κατοχικών οργανώσεων και την υπόσκαψη των αντι-κατοχικών διαδηλώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με εμπλοκή και κατοχικών (2008-03-29 00:00:00.0)
Προβλήματα στα «μετόπισθεν» παρά τα χαμόγελα Μπους - Μάλικι (2006-12-01 00:00:00.0)
Προβλήματα «εντός και εκτός» (2003-05-15 00:00:00.0)
«Πρώτη» με προβλήματα, παντού, για την κατοχική διοίκηση (2003-04-22 00:00:00.0)
Κατοχική «ομαλοποίηση» έφερε ο Φρανκς στη Βαγδάτη (2003-04-17 00:00:00.0)
Το ματωμένο «φαγοπότι» (2003-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ