Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική και κόσμημα

Εγκαινιάστηκε χτες στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος «artlife» (Ηροδότου 11), έκθεση έργων του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές των αιθουσών «Αστρολάβος» και είναι δημιουργίες της δεύτερης περιόδου της ζωγραφικής δουλιάς του καλλιτέχνη. Είναι από την περίοδο της «ψηφαρίθμησης», όπου κείμενα αναλύονται σε γράμματα που μεταλλάσσονται σε αριθμούς και κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Το χρώμα μαζί με κάποιο μικρό σηματάκι (σταυρός, τελεία, κύκλος κ.λπ.) δημιουργούν τόσο τη σύνθεση, όσο και τη χρωματική γκάμα που παραπέμπει σε βυζαντινή αγιογραφία. Η χρησιμοποίηση διαφόρων συμβόλων (εκκλησίες, πουλιά, σταυρούς, αγίους) έδωσε την ευχέρεια στο δημιουργό, να εκφράσει μεταφορικά την ύλη των κειμένων που εικονογράφησε.

Στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται έκθεση κοσμήματος και καλλιτεχνικών κατασκευών του Νότη Παναγιώτου. Η ιστορικός τέχνης Ζίνα Καλούδη σημειώνει ότι τα κοσμήματά του «δημιουργήθηκαν από συνθέσεις αυτόνομων στοιχείων, κυρίως ασημένιων κυλίνδρων, που παραπέμπουν στον αυλό του Πάνα. Αργότερα η χρήση γεωμετρικών σχημάτων κυριάρχησε στη δουλιά του. Το πρώτο του αντικείμενο, η ασημένια μπλούζα, αναφορά και παιγνιώδης ταύτιση του βραδινού ενδύματος με την πανοπλία, τον οδήγησε στο κόσμημα - υποκατάστατο του ενδύματος». Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 24/5.

«Οι άγγελοι της αυλής μου είναι ο τίτλος της έκθεσης της Γιούλας Ροζάκου, που εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Πρόκειται για μια σειρά από προσωπογραφίες νέων και συνθέσεις αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ