Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΔΟΝΗΣΕΙΣ... «Δύο δονήσεις σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η ιστορική καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος" πούλησε τον "άσσο" της και πέρασε στον πλήρη έλεγχο της πολυεθνικής "Φίλιπ Μόρις". Το 82% πλέον της ελληνικής αγοράς τσιγάρων ελέγχεται από τους ξένους. Ο δεύτερος σεισμός ήρθε με το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση της PALCO στη Βουλγαρία. Ο λόγος: Μηνιαίος μισθός 1.000 ευρώ εδώ, 120 ευρώ στη Βουλγαρία. Προσπάθειες για αποτροπή 500 απολύσεων δεν έφεραν προς το παρόν αποτέλεσμα» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΠΟΡΕΙΑ ΦΥΓΗΣ... «Το κλείσιμο του εργοστασίου της Palco αποτελεί συνέχεια μιας πορείας φυγής ξένων, αλλά και εγχώριων επενδύσεων, οι οποίες μεταναστεύουν σε χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα, έκλεισαν ή έφυγαν από την Ελλάδα πάνω από 20 μεγάλες ελληνικές και ξένες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, και ενώ οι νέες ξένες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα είναι λιγοστές, πάνω από 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ετοίμου ενδύματος δραστηριοποιούνται μόνο στη Βουλγαρία, προσφέροντας 40.000 θέσεις εργασίας σε πολίτες της γειτονικής μας χώρας» (Γ. Πουλερές - Φ. Φυντικάκης - ΝΕΑ).

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ... «Οι μεγάλες ανατροπές, αλλά και οι κίνδυνοι για τους εργαζομένους στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία και στο έτοιμο ένδυμα, θα έλθουν στην επιφάνεια στις αρχές του 2005 όταν θα απελευθερωθεί (χωρίς δασμούς) η εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τις φθηνές αγορές των εκτός Ε.Ε. τρίτων χωρών. "Για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου αυτού, η φυγή από την Ελλάδα και η αναζήτηση φθηνότερων εργατικών χεριών θα γίνει ακόμη εντονότερη", εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, κ. Νίκος Κουμλής (Στο ίδιο).

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ... «Η εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ από την PHILIP MORRIS και η μετεγκατάσταση του εργοστασίου κοπής-ραφής της PALCO (θυγατρικής της ελβετικής SCHIESSER) σε φθηνότερες αγορές αποτελούν επιχειρηματικές κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα του αμείλικτου διεθνούς ανταγωνισμού και κατ' αρχήν εκτιμώνται ως θετικές για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους. Συγχρόνως όμως μαρτυρούν και τα όρια της εγχώριας επιχειρηματικότητας (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ) και ανταγωνιστικότητας (PALCO) και της καταφανούς αδυναμίας της οικονομικής πολιτικής να τις αναπτύξει» (Από το άρθρο της ΕΞΠΡΕΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ