Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αίμα και στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Σε μυστική και ανεπίσημη «υπουργοποίηση» του Μοχάμαντ Ντάχλαν φέρεται να προχώρησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενόψει της άφιξης Πάουελ

To 18μηνο βρέφος άλλο ένα θύμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

To 18μηνο βρέφος άλλο ένα θύμα του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η βία σημάδεψε και φέτος τους εορτασμούς για την επέτειο της Μέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει ασφυκτικό αποκλεισμό στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εμπλακεί σε αιματηρά επεισόδια. Παράλληλα, ενόψει και της άφιξης του Κόλιν Πάουελ το Σάββατο, ο σύμβουλος του Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ, επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δε θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο, αν οι Παλαιστίνιοι «δεν εγκαταλείψουν οριστικά και αμετάκλητα το αίτημά τους περί δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων».

Ενας 18μηνος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά στην αγκαλιά της μητέρας του έξω από το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι δυνάμεις του που βρίσκονται στον γειτονικό εποικισμό Γκαντίντ ανταπάντησαν σε πυρά που δέχτηκαν από την πλευρά του καταυλισμού και χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές».

Λίγο βορειότερα, στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένα στέλεχος της «Χαμάς» σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Συγκεχυμένες παραμένουν και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε έκρηξη στο σπίτι, όπου κρυβόταν ο 28χρονος Αμίν Μενζαλάουι, στέλεχος της «Χαμάς», στο χωριό Ζαουάτα, έξω από τη Νάμπλους στη Δ. Οχθη. Σύμφωνα με ορισμένους κατοίκους, το σπίτι επλήγη από ισραηλινό πύραυλο, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας η έκρηξη προήλθε από το εσωτερικό. Ο Μενζαλάουι, που σκοτώθηκε στην έκρηξη, καταζητούνταν τα τελευταία 2 χρόνια.

Επεισοδιακά κύλησε και η νύχτα. Πέντε όλμοι εκτοξεύτηκαν κατά του εποικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι 3 έπληξαν τον εποικισμό, χωρίς να προκληθούν θύματα. Απλώς διεκόπησαν οι τελετές για τον εορτασμό της 55ης επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

«Υπουργοποίηση» ανεπισήμως

Σοβαρές και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πλαίσιο της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης παρά το νεαρόν της θητείας της. Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που στοχεύει στην προώθηση του «οδικού χάρτη» του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, με μυστικό υπόμνημα να ενέκρινε διευρυμένες εξουσίες για τον Μοχάμαντ Νταχλάν, που είχε οριστεί υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφαλείας.

Ο Νταχλάν διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γάζα, από όπου παραιτήθηκε μετά από σκληρή σύγκρουση με τον Γιάσερ Αραφάτ. Από πολλούς Παλαιστινίους θεωρείται ως ένας από τους «εκλεκτότερους» συνομιλητές των ΗΠΑ - Ισραήλ. Στο πρόσωπό του εστιάστηκε και η διαμάχη ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Γιάσερ Αραφάτ, πριν το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ΗΠΑ - Ισραήλ πίεζαν τον Αμπάς να διορίσει τον Νταχλάν υπουργό Εσωτερικών, άρα και υπεύθυνο για την πάταξη της δράσης όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, κάτι που ο Αραφάτ αρνούνταν πεισματικά.

Το θέμα διευθετήθηκε με τον Αμπάς να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και τον Νταχλάν το υφυπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Με το μυστικό, όμως, μνημόνιο που φέρεται να εξέδωσε ο Αμπάς, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Νταχλάν έχει πλέον διευρυμένες εξουσίες και ουσιαστικά λειτουργεί ως μοναδικός άρχων του υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέλιξη αναμένεται να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις εσωτερικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ