Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στρώνει το έδαφος για την καύση η ΚΕΔΚΕ!

Στο χορό των συγχρονισμένων ενεργειών για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης από κυβέρνηση, Δήμο Αθηναίων και ΤΕΔΚΝΑ μπαίνει τώρα και η ΚΕΔΚΕ με χτεσινή απόφαση του ΔΣ

Με μαύρες σημαίες και συνθήματα κάτοικοι της Δυτικής Αττικής διαδήλωσαν χτες κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών

Eurokinissi

Με μαύρες σημαίες και συνθήματα κάτοικοι της Δυτικής Αττικής διαδήλωσαν χτες κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών
Και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στρώνει το έδαφος για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης και των παραλλαγών της, μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων τις οποίες πλασάρουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Η απόφαση του χτεσινού Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΚΕ είναι σαφής: «...Θα πρέπει να οργανωθεί ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, δίνοντας τη δυνατότητα εξέτασης και εφαρμογής και άλλων μεθόδων διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων, εκτός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)».

Ανάλογη απόφαση θυμίζουμε ότι είχε πάρει και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία επιπροσθέτως ζητούσε να δοθεί στους δήμους, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, η δυνατότητα να συστήνουν Συνδέσμους και να διαχειρίζονται από μόνοι τους τα απορρίμματά τους, να επιλέγουν κατά συνέπεια και τον τρόπο διάθεσής τους. Αποψη που δεν απέχει από τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ στην Αττική. «Να δοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ το δικαίωμα να προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και κάτοικοι της Βορειανατολικής Αττικής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους σχεδιασμούς χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Οικονομικό απολογισμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ζήτησε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, διαμαρτυρόμενη ότι ο δήμος πληρώνει προς τον Σύνδεσμο πάνω από 4 δισ. δραχμές το χρόνο. Η ίδια ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η ανακύκλωση και η πυρόλυση.

Τέλος, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συνδιοργανώσει, μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ημερίδα για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

«Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή»

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», κάτοικοι του Ζεφυρίου και των όμορων δήμων έκλεισαν χτες το πρωί και για πάνω από δύο ώρες τη διασταύρωση των οδών Φυλής και Παν. Γρηγορούσης στο Ζεφύρι. Την κινητοποίηση πραγματοποίησαν σε συνεργασία ο Δήμος Ζεφυρίου, η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής και η Επιτροπή Αγώνα εναντίον της χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση του υπάρχοντος Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων από τα Α. Λιόσια και τη δημιουργία νέων σε μη κατοικημένες περιοχές εκτός Δυτικής Αττικής.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις του δημάρχου Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμα, ο οποίος αποσκοπώντας, επί τόσα χρόνια, σε χρηματικά οφέλη, αδιαφορούσε για την υγεία των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος, παίζοντας για ακόμη μια φορά το παιχνίδι της κυβέρνησης, ανέστειλε τις τελευταίες κινητοποιήσεις του δήμου, μέχρι τα τέλη Μάη.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, η Διαδημοτική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ την ίδια ώρα η Επιτροπή Αγώνα της Δυτικής Αττικής θα επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Β. Παπανδρέου. Αύριο, Παρασκευή, και από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., προγραμματίζεται ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Τέλος, τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ., η Διαδημοτική Επιτροπή έχει καλέσει τους βουλευτές Αττικής στο Δημαρχείο Α. Λιοσίων, προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους για το θέμα της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ