Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προσφυγή του ΚΚΡΟ στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εξετάσει αμέσως μετά τις αργίες της 9ης Μάη την προσφυγή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σχετικά με τη νομοθετική αλλαγή, που περιορίζει και ουσιαστικά απαγορεύει στα αμέσως επόμενα χρόνια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αυτό δήλωσε στην Gazeta.ru ο Ιβάν Μέλνικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος σημείωσε ότι στην προσφυγή του το ΚΚΡΟ θα αποδείξει ότι η σχετική αλλαγή του νόμου, που περιορίζει το δικαίωμα προκήρυξης δημοψηφίσματος, από τη μια μεριά εγκρίθηκε κατά παράβαση του κανονισμού της ρωσικής Βουλής κι από την άλλη έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Το ΚΚΡΟ θα εκπροσωπήσουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο οι βουλευτές Βίκτορ Ιλιούχιν, Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ και Ανατόλι Λουκιάνοφ.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΡΟ είχε ξεκινήσει στις 14/9/2002 στην αγροτική περιοχή του Κρασναντάρ τη συλλογή των απαραίτητων 2.000.000 υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τα παρακάτω 4 ερωτήματα: 1. Συμφωνείτε ή όχι, με την έγκριση νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά - πώληση της γης, εξαιρουμένων των ιδιωτικών κήπων και της γης όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων; 2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνούν το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας; 3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από το όριο διαβίωσης; 4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;

Λίγες μέρες αργότερα, στις 18/9/2002 κεντρώες και δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτές της κυβέρνησης και της «συμπολίτευσης», κατ' εντολήν του Β. Πούτιν έβαλαν στο «γύψο» το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Κι αυτή η «δύναμη» που έσπρωξε όλες αυτές τις «διαφορετικές» πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν την κοινοβουλευτική ισχύ τους και να νομοθετήσουν, ήταν ο φόβος τους για τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα έδειχνε τη στάση του ρωσικού λαού απέναντι στην αγοραπωλησία της γης, των φυσικών πόρων αλλά και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενιαίων συστημάτων ηλεκτρενέργειας, σιδηροδρόμων, αμυντικής βιομηχανίας κ.ά.). Ηταν δε, τέτοια η ανάγκη απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, που ο προεδρεύων στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας υποχρέωσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τέσσερις φορές (κατά παράβαση του κανονισμού της ρωσικής Βουλής) έως ότου συγκεντρωθούν οι 300 απαραίτητοι ψήφοι (στους 450 βουλευτές) για την αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου για το δημοψήφισμα.

Με βάση, λοιπόν, αυτήν την αλλαγή απαγορεύτηκε η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές (βουλευτικές - προεδρικές). Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στη χώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα νωρίτερα από το χειμώνα του 2004, αφού το Δεκέμβρη του 2003 αναμένεται να γίνουν οι τακτικές βουλευτικές εκλογές, ενώ την Ανοιξη του 2004 οι προεδρικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η παράνομη δίωξη του βουλευτή του ΚΚΡΟ (2018-09-15 00:00:00.0)
Να σταματήσει η παράνομη δίωξη του βουλευτή του ΚΚΡΟ (2018-09-15 00:00:00.0)
Απορρίπτει το ΚΚΡΟ τη συγχώνευσή του στη «Δίκαιη Ρωσία» (2007-06-01 00:00:00.0)
Συμφωνία ΚΚΡΟ και ΚΕΚΡ - ΚΚΡ για τη συμμαχία τους στις εκλογές (2003-08-24 00:00:00.0)
Στο «γύψο» και το δικαίωμα δημοψηφίσματος (2002-09-21 00:00:00.0)
Νόμος για τα πολιτικά κόμματα (2001-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ