Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Λεπτομέρειες» για την αθώωση του δολοφόνου αστυνομικού

ΓΕΝΟΒΑ.--

Τρεις ημέρες έχουν περάσει από την αθώωση του καραμπινιέρου Μάριο Πλακανίκα (με τη δικαιολογία της νόμιμης αυτοάμυνας) που πυροβόλησε και σκότωσε το διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, στη Γένοβα το 2001, και πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές ορισμένες από τις «περίεργες» πτυχές της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικά, για να καταλήξουν σ' αυτή την απόφαση οι δικαστικές αρχές έλαβαν υπόψη τους αναφορές «ειδικών» που εξέτασαν τα στοιχεία. Σύμφωνα με τις αναφορές το «εξαγριωμένο πλήθος» είχε περικυκλώσει το όχημα που μετέφερε τους αστυνομικούς, οπότε ο Πλακανίκα δικαιολογημένα θεώρησε ότι απειλούνταν. Σύμφωνα επίσης με τις αναφορές ο αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και όχι το διαδηλωτή, αλλά η σφαίρα εξοστρακίστηκε πάνω σε πέτρα και γι' αυτό χτύπησε τον Τζουλιάνι!

Επιπλέον αθώος είναι και ο οδηγός του αστυνομικού οχήματος Φίλιπο Καβατάιο, που κατηγορείται ότι πέρασε επανειλημμένα πάνω από το κορμί του χτυπημένου διαδηλωτή με το αυτοκίνητο, αφού σύμφωνα με τη δικαστή Ελενα Νταλόισιο αυτό προκάλεσε μόνο ελαφριά τραύματα στον Τζουλιάνι! Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η νεκροψία, στην οποία βασίζει αυτό το συμπέρασμα, χαρακτηρίστηκε ακόμα και από τους δικηγόρους των αστυνομικών ως «επιφανειακή».

Ο Πλακανίκα τελικά θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά ως αστυνομικός, ενώ πλέον δημιουργείται και νομικό προηγούμενο, αφού η «αυτοάμυνα» στην οποία βρέθηκε ο αστυνομικός προβλέπεται από το άρθρο 52 του ιταλικού ποινικού κώδικα. Παράλληλα οι πολιτικοί υπεύθυνοι των γεγονότων παραμένουν ατιμώρητοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ