Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αναγκαία η ανταλλαγή αιχμαλώτων στην Κολομβία

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταδικάζει τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης του Ουρίμπε Βέλες στην Κολομβία, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 Κολομβιανοί που κρατούνταν από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ΕΡ).

Στις 5 του Μάη, ο στρατός και η κυβέρνηση της Κολομβίας, με μια στρατιωτική επιχείρηση «διάσωσης» όπου συμμετείχαν πάνω από 600 άντρες, προσπάθησαν να αποσπάσουν από τις FARC-EP τον κυβερνήτη της επαρχίας Αντιόκια και τον πρώην υπουργό Αμυνας, που κρατούνταν εδώ και πολύ καιρό από τους αντάρτες. Η επιχείρηση έγινε από τις Δυνάμεις Ταχείας Ανάπτυξης και υποστηρίχτηκε από 6 ελικόπτερα και 3 βομβαρδιστικά, που είχε θέσει στην υπηρεσία του στρατού η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν ο κυβερνήτης της επαρχίας Αντιόκια, Γκιγέρμο Γκαβίρια, ο σύμβουλός του και πρώην υπουργός Αμυνας, Χιλμπέρτο Ετσεβέρι, και 8 ακόμα στρατιωτικοί που κρατούνταν από τις FARC-EP.

Τα γεγονότα αυτά αποδείχνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση που ταλανίζει εδώ και πάνω από 40 χρόνια την Κολομβία και έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες Κολομβιανούς. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα σοβαρών και υπεύθυνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αντάρτικες οργανώσεις, με πρώτο βήμα την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, όπως προτείνουν εδώ και χρόνια οι FARC-EP.

Καταγγέλλουμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης Ουρίμπε, που αντί να προχωρήσει σε συνομιλίες με τις αντάρτικες οργανώσεις, κλιμακώνει τον πόλεμο και τη βία. Καταγγέλλουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπό την προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, αντί να πιέσει για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου, έσπευσε να εκφράσει την «αλληλεγγύη» της στην κυβέρνηση της Κολομβίας και να καταδικάσει τις FARC-EP.

Μόνη δυνατότητα είναι να αρχίσει και πάλι ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αντάρτικες οργανώσεις, με πρώτο βήμα την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, ώστε να υπάρξει μια ειρηνική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις στην εσωτερική σύγκρουση, η οποία ταυτίζεται με τον εκδημοκρατισμό της χώρας σε όλους τους τομείς. Η ειρήνη, για να είναι διαρκής και ουσιαστική, πρέπει να συνοδεύεται από δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, από την έλλειψη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αιτιών, που γέννησαν τη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ