Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η Δικαιοσύνη των εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκης δικάζεται σήμερα, γιατί υπεράσπισε ναυτεργάτες και τα έβαλε με τους δουλέμπορους

Μια εξόφθαλμα ταξική δίκη «στήνεται» αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια του Πειραιά. Κατά κυβερνητική παραγγελία και με «ευαγγέλιο» τον «τρομονόμο», οι δικαστές του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να δικάσουν τους συνδικαλιστές «τρομοκράτες». Αυτούς που ευθέως και παλικαρίσια τα έβαλαν με την ασυδοσία των εφοπλιστών και των δουλεμπόρων ναυτιλιακών πρακτόρων που τους υπηρετούν. Στις 9 το πρωί ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Γιάννης Μανουσογιαννάκης, γνωστός για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση του στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτού του δικαστηρίου! Το «έγκλημα», σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος, που διέπραξε είναι ακριβώς ότι ασκώντας τα καθήκοντά του ως προέδρου του σωματείου του, προσπάθησε να προστατέψει συναδέλφους του ναυτεργάτες από τα πλοκάμια του δουλεμπορικού κυκλώματος που δρα ανεξέλεγκτο στην Ακτή Μιαούλη και γύρω από τα δικαστήρια!

Η άθλια επιχείρηση να «μαντρωθεί» ο Γ. Μανουσογιαννάκης επειδή επιμένει να πηγαίνει κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία, αλλά και ταυτόχρονα να σταλεί το... μήνυμα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τόσο στο λιμάνι, όσο και της χώρας, άρχισε να εκτυλίσσεται από τις 19 Μάρτη 2001, όταν ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα επέβαλε στον συνδικαλιστή περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολής εγγύησης 500.000 δραχμών. Οι όροι αυτοί επιβλήθηκαν σε βάρος του συνδικαλιστή, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη ότι ο Γ. Κωνσταντινίδης απότακτος λιμενικός και τώρα ναυτιλιακός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δραχμές και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000. Ο Μάλλης επειδή δεν είχε να δώσει και τα υπόλοιπα, ζήτησε πίσω τις 80.000 δρχ. Ο Κωνσταντινίδης αργούσε να επιστρέψει τα χρήματα και ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτεργάτες στο γραφείο του πράκτορα λέγοντας στον τελευταίο πως αν δεν επιστρέψει τα χρήματα θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες έκανε μηνυτήρια αναφορά στον συνδικαλιστή λέγοντας ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης του απέσπασε διά της βίας την επιταγή!

Ο ανακριτής Αθανασόπουλος επέβαλε τους περιοριστικούς όρους στον συνδικαλιστή, όταν επιπλέον, ο Γιώργος Καβαλιέρης, μοναδικός μάρτυρας του πράκτορα, στην ένορκη εξέτασή του, τελικά δεν επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρονται από τον μηνυτή. Ομως η υπόθεση δε σταματάει εδώ, τον ανακριτή διαδέχτηκε στις 24 Μάη 2001 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο κατά πλειοψηφία απέρριψε αμετάκλητα την προσφυγή του συνδικαλιστή που ζητούσε να αρθούν οι περιοριστικοί όροι, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα Π. Δράκου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την προσπάθεια του συνδικαλιστή να προστατέψει τους συναδέλφους του από το δουλεμπορικό κύκλωμα ως παρέμβαση σε «ιδιωτική υπόθεση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ