Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια νεο-φιλελεύθερων απορυθμίσεων

-- Διαβάσαμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη απεργία που οργανώθηκε από το μεγαλύτερο συνδικάτο, CGTP-Intersyndical, ενάντια στη νέα εργατική νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση. Τι ακριβώς σημαίνουν οι νέοι νόμοι για την εργατική τάξη; Τι έχει συμβεί από τότε και πώς σκοπεύει το ΚΚΠ να οργανώσει την αντίσταση της εργατικής τάξης;

-- Κοιτάξτε, παραδοσιακά στην Πορτογαλία υπήρχε μια αρκετά προοδευτική εργατική νομοθεσία, αποτέλεσμα της επανάστασης του Απρίλη (1974). Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι να πάρει πίσω αυτές τις κατακτήσεις. Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας και στην κατεύθυνση αυτή προωθούν τη λεγόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών και ένα σύστημα συμβασιούχων περιορισμένου χρόνου. Γενικά, οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το κόστος εργασίας.

Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η νυχτερινή εργασία στην Πορτογαλία ξεκινούσε στις 8 μ.μ. Τώρα, με τη νέα ρύθμιση πάει στις 11 μ.μ. Αυτό έχει ήδη προωθηθεί και στην ουσία υπάρχει.

Ασχημες εξελίξεις υπάρχουν επίσης σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των σωματείων και των εργοδοτών στην περίπτωση που δεν τα έβρισκαν, οι κατακτήσεις που κατοχύρωνε ο νόμος ήταν μεγάλες, οπότε δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Τώρα, αν για 2 συνεχόμενα χρόνια δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τότε οι εργοδότες μπορούν να επιβάλλουν μια ρύθμιση, η οποία να ισχύει όμως για όλο τον κλάδο. Αν επέλθει κάτι τέτοιο, τότε για το χρόνο διάρκειας της συμφωνίας που έγινε κάτω από αυτούς τους όρους αναστέλλεται το δικαίωμα της απεργίας! Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα, όπως η πρόταση να γίνουν οι απολύσεις πιο εύκολες. Αλλά μετά την αντίδραση των συνδικάτων στο θέμα αυτό αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Εμείς προσπαθήσαμε να παλέψουμε αυτή την κατάσταση, συνδυάζοντας τη δουλιά μας στο Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των μεγάλων κινητοποιήσεων. Ιδιαίτερα αυτές που οργανώθηκαν από συνδικάτο CGTP-Intersyndical. Υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια, θεσμικά, αλλά δεν έχουμε αυταπάτες. Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και μπορεί σε μικρό διάστημα να περάσει όποια ρύθμιση θέλει.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά απεχθείς στην πλειοψηφία του λαού, πράγμα που οδηγεί στη μείωση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιχείρησε να γιορτάσει τον ένα χρόνο από τη νίκη της στις προηγούμενες εκλογές, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απήχησή της έχει μειωθεί, ενώ υπάρχουν και οικονομικά σκάνδαλα. Για παράδειγμα, ο αρμόδιος για τη φορολογική μεταρρύθμιση υπουργός διατηρούσε κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία...

-- Ποια είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση;

-- Το θέμα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ) είναι ότι ξεκίνησε την αντιπολίτευση με μια όχι καθαρή στάση. Ειδικά για το νόμο αυτό, μπροστά στη μεγάλη αγανάκτηση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων αναγκάστηκε να αλλάξει στάση και να γίνει αρνητικό προς τη μεταρρύθμιση. Πάντα, βέβαια, μετά την επιτυχία του λαϊκού κινήματος.

Φυσικά τώρα, προσπαθεί να κριτικάρει την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού σε πολλά θέματα είχε ασκήσει ακριβώς τις ίδιες πολιτικές, οπότε τώρα μειώνεται η αξιοπιστία του. Και κάθε φορά που υπάρχει κάποια αντίδραση από το ΣΚ, η κυβέρνηση βγαίνει με στοιχεία και λέει ότι τα ίδια κάνατε και εσείς. Και μάλιστα καινούρια στοιχεία δείχνουν ότι, αν το ΣΚ έμενε στην εξουσία θα ακολουθούσε ακριβώς τις ίδιες πολιτικές. Οπως λέει και μια πορτογαλική παροιμία: «Οταν τα ξαδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια».

-- Τώρα σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αναθεώρησή της. Πώς έχει επηρεάσει η ΚΑΠ την αγροτική παραγωγή στην Πορτογαλία και τι θα σημάνει η αναθεώρησή της για τους μικρο-μεσαίους αγρότες της χώρας;

-- Το κόμμα μας είναι ενάντια στην αναθεώρηση όπως προτείνεται από την Κομισιόν. Το πρόβλημα είναι ότι η αγροτική οικονομία στη χώρα μας είναι αδύναμη. Αν δεν υπάρχει μια σχέση με τις επιδοτήσεις τότε θα έρθει η πλήρης καταστροφή της. Αυτή η κατάσταση είναι τόσο κραυγαλέα που ακόμα και ο υπουργός της Δεξιάς είναι αντίθετος σε κάθε αναθεώρηση και συμφωνεί δημοσίως με εμάς. Ομως, η κυβέρνηση έχει έναν τέτοιο πολιτικό λόγο για το εσωτερικό, αλλά όταν η συζήτηση πάει στα μέτρα που θα σταματήσουν την αναθεώρηση εκεί σιωπούν.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων, όμως, θα οδηγήσει στην ύπαρξη τεράστιων ακαλλιέργητων εκτάσεων, αφού πολλοί μικρο-μεσαίοι αγρότες θα έχουν καταστραφεί. Και το άλλο θέμα είναι ότι τα μεσογειακά προϊόντα είναι εκείνα που υποστηρίζονται το λιγότερο σε σχέση με τα βόρεια. Τελική κατάληξη των ευρωπαϊκών πολιτικών ήταν να φτάσει να παίρνει η Πορτογαλία τις λιγότερες επιδοτήσεις.

Στην Πορτογαλία είχαμε κρίση σε δύο αγροτικά προϊόντα που προκάλεσαν μεγάλες κινητοποιήσεις. Η πατάτα, στο βορρά, που δεν επιδοτείται καθόλου από την ΕΕ και το γάλα, το οποίο στις χώρες του βορρά επιδοτείται αλλά στην Πορτογαλία όχι! Σχετικά με το γάλα, μάλιστα, στην πρώτη φάση η ΕΕ ενθάρρυνε για χρόνια τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή αλλά τώρα τους λέει ότι η παραγωγή ξεπερνάει τα όρια οπότε μειώστε τη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ